A katalán irodalom egyik legfontosabb szerzője, Iréne Solá 2020-ban elnyerte az Európai Unió Irodalmi díját. Első magyarul megjelenő regényében egy gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be: a Pireneusok világát. A fiatal szerző október 14-én a Diálogos irodalmi programsorozaton Szabó T. Annával beszélget az Uránia Filmszínházban, míg október 16-án a Margó Irodalmi Fesztiválon lesz látható. A szerzőket Bakucz Dóra műfordító, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára kérdezi.

Egy regisztrációt követően október 22-ig ingyenesen nézhető meg a Cervantina című színházi darab a Ron Lalá társulat előadásában. Az előadás az alkotók újraértelmezik a spanyol nyelv legnagyobb szerzője, Miguel de Cervantes alkotói világát. Október 22-én pedig egy online beszélgetésen lehet részt venni az előadás egyik főszereplőjével, Íñigo Echevarríával. Október 25-én a MOMkultban Grammy-díjra jelölt Las Migas lép fel. A zenekart alkotó hölgyek Spanyolország négy különböző tájáról, különböző kultúrájú városából származnak, mégis közös a szenvedélyük, a flamenco. Koncertjeiken feszes latin ritmusok, gitár- és hegedűszólók, valamint erőteljes énekhang tölti be a színpadot.

Két spanyol designer is bemutatkozik a Budapest Design Weeken a Határtalan Design című kiállításon október 10. és november 28. között a Kiscelli Múzeumban. A kiállításon, mely mára az európai formatervezők referenciapontjává vált, 14 ország alkotói mutatkoznak be. Spanyolországot Jaime Hayón, elismert spanyol formatervező és Trinidad Contreras ékszerdizájner képviseli.

Október 25. és 31. között az intézet Vimeo-csatornáján a Női tekintetek. 10 éves a spanyol táncfilm sorozat keretében tíz rövidfilmet mutatnak be, melyek egytől egyig díjnyertes női rendezők alkotásai. A filmek mind a FIVER (Nemzetközi Film-, Tánc- és Médiafesztivál) verseny finalistái voltak 2012 és 2021 között. Az intézet ezzel ünnepeli a női rendezők úttörő, kreatív, bátor és átütő látásmódját, melyek ezt a testet és filmvásznat egyesítő műfajt létrehozták és sikerre vitték.

A budapesti Cervantes Intézetben egész hónapban folytatódnak a keddenkénti ingyenes filmvetítések, október 26. és november 1. között pedig az Uránia Moziban ismét megrendezik a Spanyol filmhetet, melynek fókuszában idén Pedro Almodóvar áll.

Kiemelt kép: Jamie Show