A 20. század fordulója francia és spanyol zeneszerzőinek dalaiból állította össze első magyarországi koncertjének műsorát Lisette Oropesa. A Sztárestek zongorával című sorozat idei évadának utolsó eseményén Rubén Fernández Aguirre lesz a világhírű amerikai koloratúrszoprán partnere a Magyar Állami Operaházban.

Lisette Oropesa. Fotó: Steven Harris.
Lisette Oropesa. Fotó: Steven Harris

A kubai szülők gyermekeként New Orleansban született Lisette Oropesa kezdetben fuvolistának készült, de operaénekes és zenetanár édesanyja ösztönzésére beiratkozott a Louisianai Egyetem magánének szakára. 2005-ben a Metropolitan Opera énekversenyének döntőseként részt vehetett egy fiatal művészeknek szóló képzésen, amelynek keretében egy évvel később már az Idomeneo és az Angelica nővér kisebb szerepeiben debütálhatott az amerikai közönség előtt. Első főszerepe mindössze 22 évesen Susanna volt a Figaro lakodalmában Erwin Schrott partnereként, és azóta is minden évadban látható a híres New York-i operaházban.

A koloratúrszoprán gyakori vendég az európai operaházakban is Cardifftól Párizson, Genfen és Milánón át Bécsig. Az idei évadban többek közt a Traviata címszerepét énekelte Tokióban a Római Opera együttesével, valamint a Bécsi Állami Operaházban, ahol a Tell Vilmosban Matildát is megformálta, bemutatkozott a Chicagói Operában Az ezred lánya címszerepében, áprilisban pedig Aminaként debütált Rómában Az alvajáróban.

Első magyarországi fellépése koncertkörútjának része, amely Párizs, Milánó, Barcelona, London, Bécs és New York rangos operaházainak és koncerttermeinek sorában érinti a budapesti Operaházat. Előadói repertoárján előkelő helyet foglalnak el Mozart, Donizetti és Verdi művei, de számos barokk opera-előadásban is fellépett, az oratóriumirodalom szinte minden fontosabb darabját énekelte Bachtól Orffig. Operaénekesi karrierje mellett aktív maratoni futó, társszerzőként könyve is jelent meg a sportról és a vegán életmódról.

A műsor első felébe francia szerzők – Bizet, Collet, Délibes, Gounod, Massenet és Ravel – főként spanyolos dalait válogatta az énekesnő. Az est második felében késő romantikus és a hazájuk népzenéje által megihletett spanyol komponisták dalai csendülnek fel, köztük Manuel de Falla, Enrique Granados, Joaquín Rodrigo művei, valamint részletek Francisco Asenjo Barbieri, Jesús Guridi és Ruperto Chapí zarzueláiból.

Lisette Oropesa partnere az esten Rubén Fernández Aguirre spanyol zongoraművész lesz, aki rendszeres közreműködője az amerikai szoprán dalestjeinek, és több felvételt is rögzített vele. A spanyol nyelvterület foglalkoztatott zongorakísérője, aki rendszeresen lép fel partnereivel a világ vezető koncerttermeiben, korábban a Plácido Domingo által alapított Operalia operaversenyek hivatalos zongoristája volt, a műfaj iránti elkötelezettségét pedig Ópera Actual díjjal is elismerték.