Hollywood legismertebb filmrendezői, köztük Jason Reitman, Steven Spielberg, Christopher Nolan és Bradley Cooper vásárolták meg a 93 éves Los Angeles-i Village Theatert, hogy megmentsék a nagy múltú mozit.

Westwood Village Theater LA Shutterstock.jpg
Fotó: Shutterstock / Wirestock Creators

A több mint harminc filmrendező összefogásával létrejött vásárlással a csoport célja, hogy megőrizze Los Angeles Westwood negyedének kulturális nevezetességét, ahol 1931 óta rendeznek filmpremiereket. Jason Reitman elmondta: kötelességének érezte, hogy mozgósítsa a filmrendezőket az ügyért, amikor megtudta, hogy tavaly eladásra kínálták a mozit. Tősgyökeres Los Angeles-iként felelősséget érzett a mozi gazdag múltjának megőrzéséért.

Az UCLA kaliforniai egyetem közelében található Village Theater jellegzetes, 52 méter magas fehér tornyáról és 1300 férőhelyes vetítőterméről ismert. Reitman  több filmje, köztük az Egek ura, a Szellemirtók – Az örökség és a Juno premierjét is ebben a moziban rendezték meg.

Westwood Village Theater LA Shutterstock 02.jpg
Fotó: Shutterstock / M. Vinuesa

A rendezők azt tervezik, hogy személyes gyűjteményeik darabjait is kiállítják majd a moziban. Chris Columbus, aki „filmes csodaként” festette le a filmszínházat, 16 mm-es filmgyűjteményének bemutatását ajánlotta fel. Steven Spielberg a kulturális intézmény helyrehozatalának fontosságát emelte ki, Christopher Nolan pedig a mozi közösségformáló szerepét hangsúlyozta, hozzátéve, örömmel dolgozik együtt számos kedvenc rendezőjével a hely megmentésén, amelynek a mozizás jövőjében is szerepe lehet.

A Village Theater új tulajdonosai között szerepel mások mellett J.J. Abrams, Judd Apatow, Damien Chazelle, Seth Rogen, Denis Villeneuve és Chloé Zhao neve is.