A Liget Budapest Projektben megvalósuló városligeti parkfejlesztés második ütemében az újabb család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések mellett elkészül a hangulatos városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Őszre a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti felújításának második üteme is lezárul.

Idén további család-, gyermek-, és sportbarát fejlesztésekkel találkozhatnak hamarosan a parkba látogatók kutyás élménypark, az ifjúsági sportpályák, a megújult vakok kertje és a nagyjátszótér több százezer látogatót vonzó újdonságaihoz hasonlóan – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek beszámolt róla, hogy a városligeti nagyjátszótér szomszédságában kialakított, mintegy 17.000 m²-es terepjátszótér domborzati adottságai révén egyedi, organikus formavilágú játékterekkel rollerezésre, görkorcsolyázásra, szaladgálásra tervezett izgalmas pályákkal várja a nagyobb gyerekeket. A terepjátszótéren skateboard pálya, rolleresek és BMX-esek számára tervezett „pumptrack” pálya, valamint mászófalak kínálnak kalandokat a legnagyobb biztonság mellett, hiszen az európai és magyar szabványoknak megfelelő játékok alatt eséscsillapító gumiburkolatokat helyeztek el.

A területen teljesen rehabilitálják a növényzetet, 58 db új lombos fát és több ezer cserjét és évelőt ültetnek el. A terepjátszótér munkálatai előrehaladott állapotban vannak, várhatóan nyár végéig vehetik birtokba a gyerekek.

A parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros kutyaparkot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor – Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy elkülönített területet kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, és mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki a számukra. A területen 6 új lombos fát ültetnek el és több mint 10.000 cserjét és évelőt telepítenek. 

Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Az új kutyás parkban már nyár végén játszhatnak a négylábúak. A vezérigazgató kiemelte, hogy a 2018 tavaszán átadott kutyás élménypark rendkívül népszerű, a látogatottsága már átlépte a 400 ezer főt.

Gyorgyevics Benedek elmondta azt is, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére. Ennek legfontosabb állomása az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út szomszédságában található terület teljes megújítása, melynek során a korábbi, leromlott állapotú sportpályákat alapjaiban újítják meg, és további pályákkal, modern öltözőkkel egészítik ki.

Az új, 18.000 m²-es sportcentrumban így két, foglalható kivilágított (egy műfüves labdarúgó és egy gumi burkolatú kosárlabdázásra, röplabdázásra és lábteniszre alkalmas pálya) és három ingyenesen használható multifunkciónális pálya jön létre. A ligeti hagyományoknak adózva asztalitenisz- és sakkasztalok is helyet kapnak a területen, de számos kültéri fitneszeszközt és két darab Teqball asztalt is elhelyeznek a centrumban. A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják.

Az új sportcentrum területének teljes növényzetét rehabilitálják. A nyitás nyár második felében várható. A 2 kilométer hosszúságú, színezett rekortán borítású futópálya teljes hosszában kivilágított lesz, a belépési pontoknál bemelegítő területeket, a pálya útvonalán pedig ivókutakat helyeznek el a tervezők. Az új futókör kivitelezése a végéhez közelít, az ősszel vehetik birtokba a sportolók.

Gyorgyevics Benedek kiemelte azt is, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyeri régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a Kis Botanikus Kert, melynek állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott. A mostani felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti terv, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. A növénytelepítés és az információs rendszer különösen nagy hangsúlyt kap a területen. Az oktatási és ismeretterjesztési tevékenységet segíti az egyes fajták, botanikai különlegességek kitáblázása közérthető grafikákkal és szöveggel. A megújuló botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültetnek el, több mint 35.000 példányszámban, melyeket idén ősszel már megcsodálhatnak a látogatók.

Az Ötvenhatosok terén lévő egykori betonfelületű parkoló helyén épülő mélygarázs felett egy promenádot alakítanak ki, mintegy 2 hektár területen.  A sétány 60 százaléka lesz a zöldfelületi arány, ezen belül 18,5 százalékot tesznek ki az évelőágyások. A promenád középső pihenő zónájában elhelyezkedő köztéri világítótestek, ülőbútor kombinációk és zöldkazetták osztják tovább a széles burkolt sétányt, melybe 108 db lombosfát, 38 db nagyobb cserjét ültetnek. Az elegáns sétány és a park határán 600 m² területű ülőbútorokkal kialakított pihenőtér és egy 80 m2 nagyságú díszmedence várja a látogatókat. A promenádot év végén vehetik birtokba a parkhasználók és a környékbeliek.