A Da Vinci névre hallgató Stradivari-hegedűt 1714-ben készítették, Toscha Seidel Oroszországban született virtuóz volt a tulajdonosa, és az értékes hangszerekre specializálódott Tarisio aukciósház kínálja licitre május 16. és június 9. között. Mint a The New York Times írta:

évtizedek óta ez az első Stradivari a hegedűkészítés úgynevezett aranykorából, melyet elárvereznek.

A nagy értékű hegedűt Seidel az 1920-as években vásárolta meg 25 ezer dollárért, ami ma nagyjából 400 ezer dollárnak felel meg, és majdnem 40 évig volt a tulajdonában. A hegedű szerepelt az 1925-ös Óz, a nagy varázsló című némafilm eredeti filmzenéjében, valamint használták a világ vezető zenekarainak felvételein.

Toscha Seidel és a Da Vinci Stradivari. Forrás: Tarisio.com

„Zenészszempontból mindenképpen felbecsülhetetlen érték” – mondta Carlos Tomé, a Tarisio igazgatója.

A hegedűkészítés művészete mindig néhány kisvárosban, az északolasz Cremonában, a német Mittenwaldban vagy a francia Mirecourt-ban koncentrálódott. Virágkorát a 18. századra teszik.

Antonio Stradivarit (1644–1737) a történelem leghíresebb hegedűkészítőjének tartják. Élete során Cremonában több mint ezer húros hangszert alkotott. Neves műhelyéből a világon még mintegy 600 hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn, melyek a gyűjtők körében rendkívül keresettek.

Nyitókép: Stradivari/Toscha Seidel. Forrás: Tarisio.com