Kaposfest_-_Barati_Kristof_es_Vardai_Istvan_foto_Mozsi_Gabor


A Kaposfest hatalmas hazai és nemzetközi sikernek örvend. Évente több mint 50 magyar és külföldi művész lép fel a kaposvári Szivárvány Kultúrpalota színpadán az egyszeri és megismételhetetlen koncerteken. Az idei, már hetedik fesztivál művészeti vezetői, Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész mellett az érdeklődők hallhatják többek között Valeríj Szokolovot, Kirill Troussovot, Eduard Wulfsont, Szűcs Mátét, Farkas Gábort, Frankl Pétert, Olli Mustonent és Julien Quentint.


Polgar-Judit

 

A fesztivál kiegészítő programjainak célja közelebb hozni a hallgatóságot a megszólaló művekhez és szerzőikhez, bemutatva a nagyszerű alkotók emberi oldalát. Ennek jegyében kerül sor a Prokofjev-sakkversenyre, melynek győztesei Polgár Judittal mérhetik össze tudásukat, megtudhatjuk, mi a kapcsolat Bartók és a Philadelphia Cheese Stake között (melyet meg is kóstolhat a közönség), kiderül, miért lesz Chausson-segwayemléktúra, Singer-varrógépkiállítás ? melyre a kiállított tárgyakat az egész országból jelentkező KAPOSFEST-közönség biztosítja.


Stradivari_hegeduMagyarországon először látható Stradivari-kiállítás az augusztus 15-i koncert után a Szívárvány Kultúrpalotában, hiszen több fellépő művésznek van szerencséje ezeken a több száz éves hangszereken játszani. Ahhoz, hogy valakinek egy ilyen hegedű a birtokában lehessen, szigorú feltételeknek is meg kell felelnie, többek között annak, hogy soha nem adja ki a kezéből a több millió dollárt érő remekművet. Ezen a napon a Kaposfest szervezői megtalálták a módját annak, hogy a nézők mégis közelről láthassák a világhírű hangszereket. Ezt kiegészítve aznap Nagyváry József, a texasi A&M Egyetem egykori biokémia és biofizika professzora tart előadást a Stradivari-hangszereken végzett tudományos vizsgálatainak tapasztalatairól.

 

Mindennap Tóth Endre zenetörténész tart műismertetőket a koncertek előtt, majd az esték lezárásaként a Kapos Hotelben ifj. Sárközi Lajos és zenekara játszik a tőlük megszokott világszínvonalon igazi cigányzenét.


A zenei programok mellett a fesztivál harmadik napján nyílik Záborszky Gábor képzőművész Felfrissített emlékezet című tárlata a Vaszary Képtárban.