Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának 2021 májusától novemberig tartó magyar elnökségéhez kapcsolódóan nyílt meg ma este Máté Bence természetfotó kiállítása a strasbourgi Katedrális téren. A nagyszabású, több mint 600 fotóból álló és 70 000 LED-izzóval megvilágított kiállítást hat héten keresztül, november 10-ig tekintheti meg a közönség.

A szabadtéri tárlatot Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Beszédében kiemelte:

a magyar elnökség egyik prioritása a környezetvédelem, Máté Bence képei pedig a művészet nyelvén hívják fel a figyelmet ennek a témának a fontosságára.
Fotók forrása: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A magyar ET-elnökség kulturális megjelenésének fontos célja a magyar kultúra sokszínűségének, értékeinek bemutatása. Így a fél év során a természetfotók mellett előtérbe kerül a magyar zene, film és dizájn is, a programsorozatot pedig a Magyar Állami Népi Együttes Kárpát-medencei táncokat bemutató előadása zárja majd.

Máté Bence az első magyar, aki 2010-ben elnyerte a fotózás Oscar-díjaként számon tartott Év természetfotósa díjat, és eddig az egyetlen olyan fotós a világon, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat tudott nyerni.

Kiemelt kép: Máté Bence fotója