A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) program együttműködése keretében a METU szakmai tapasztalataival segíti a hallgatók, az oktatók, valamint az EKF-program megvalósítói és partnerei együttműködését. A VEB 2023 EKF elsősorban a kulturális, az ökológiai és a képzőművészeti projektekben számít az egyetemisták friss, kreatív és új szemléletű ötleteire, javaslataira, de a projektek megvalósításba is szívesen várja a hallgatókat. A stratégiai megállapodás részeként a partnerek együttműködnek az VEB 2023 EKF dizájn és innováció területét is magában foglaló programjaiban, megosztják egymás partneri kapcsolatrendszerét és bővítik az együttműködés további lehetőségeit a Veszprém–Bakony–Balaton térségben megvalósuló kreatívipari régió megteremtése érdekében. 

A szerződést Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és dr. Bachmann Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora írta alá. A megállapodással a mai naptól intézményesült formában is megkezdődik a hosszú távú együttműködés, amellyel jelentős kreatív tudásbázis vonható be az Európa kulturális fővárosa programsorozatba.

Az aláírás után Markovits Alíz elmondta, fontos lépésként értékeli, hogy a VEB 2023 EKF újabb kiemelkedő intézménnyel bővíthette stratégiai partnereinek körét. „A veszprémi Pannon Egyetemmel tavaly júliusban, majd idén tavasszal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel megkötött és a most aláírt megállapodás mind azt a célt szolgálják, hogy Veszprém és a régió az Európa kulturális fővárosa cím segítségével a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régiója legyen.” A VEB 2023 EKF vezérigazgatója azzal összegezte az együttműködés megkezdését, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem mint a kreatívipar és az innováció egyik megkerülhetetlen oktatási központja és motorja komoly tapasztalatokkal és hozzáadott értekkel gazdagíthatja a Veszprém–Balaton Európa kulturális főváros kezdeményezés sikerét.

„Az, hogy diákjaink és oktatóink részt vehetnek a Veszprém–Bakony–Balaton térség kulturális fejlesztésében, egyedi lehetőség számunkra. Üzleti, turisztikai, kommunikációs és művészeti kurzusaink, azaz teljes képzési portfóliónk szorosan kapcsolódik a VEB 2023 EKF projekthez. Oktatóink tudásbázisának, valamint hallgatóink kreatív ötleteinek bevonása mindkét fél számára hasznos szakmai tapasztalat lehet” – tette hozzá Bachmann Bálint.