A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) öt bábrendező hallgatója készít egy-egy, magyar bábszínpadon még nem látott előadást a Manna gondozásában, az Ugródeszka sorozat keretében. A program első darabja a Stúdió K-ban május közepén bemutatott, Szilágyi Bálint rendezésében készült Rosalie elmegy meghalni volt, amelyet Lázár Helgának az SzFE-n bemutatott előadása, a népmesei ihletésű Gyásztánc követett.

 

sundor_es_niru_02

Az Ugródeszka program fő motívuma, hogy minél több pályakezdő fiatalnak lehetőséget adjon a bemutatkozásra. A sorozat legújabb produkciójában a rendező mellett az átiratot készítő dramaturg és a két főhőst mozgató bábszínész is diploma előtt álló művészek.

 

A sorozat harmadik előadása Varsányi Péter rendezésében készül Borbáth Péter Sündör és Niru című meséje alapján, amelynek hősei furcsa lények, amelyek varázslatos világban vándorolnak. A történet két főszereplője gyökeres ellentétei egymásnak, míg Niru halk szavú, Sündör állandóan beszél. Egy nap a két jó barát titokzatos lényekkel találkozik és különleges kalandokba keveredik. A 2015-ben megjelent gyermekkönyvet Bodor Panna dramaturg hallgató alkalmazta színpadra, az író legnagyobb örömére. Elmondása alapján mozgalmas, impulzív anyag kerekedett a meséből, és az is nagyon jó, ahogy az eredeti szöveg közegének szóalkotásai továbbgördülnek, és önálló életre kelnek a színpadi változatban.

 

sundor_es_niru_01

A hangok és a fények világába kalauzolja majd el a bábelőadás a 4-8 éves korosztályt. Sündör és Niru mozgatói Tóth Mátyás és Főgelin Fruzsina, a mese többi alakját pedig Hannus Zoltán kelti majd életre. A bemutató június 4-én délelőtt 11 órától lesz a budai Pagony könyvesboltban, ahol az előadás után beszélgetni lehet az alkotókkal, és az író, Borbáth Péter dedikálja a megjelent könyvet.

 

A június 4-i premiert követően Varsányi Péter előadása is látható lesz az Ugródeszka másik négy bemutatójával együtt a szegedi Thealter fesztiválon július 28. és 30. között, majd Budapesten is megismétlődik a sorozat ősszel, a MU Színházban.