Idén első alkalommal adták az Esterházy Art Award közönségdíját, amelyet Süveges Rita festőművész nyert el. Az Esterházy Art Award díjazottjainak műveit a kismartoni Esterházy-kastélyban április közepén megnyíló kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

Ottrubay_Süveges_Weh_20240222_Esterhazy_foto Kerekes Zoltan.jpg
Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung elnöke, Süveges Rita festőművész és Vitus Weh, kurátor, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója az Esterházy Art Award közönségdíjának átadásán

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Esterházy Privatstiftung Esterházy Now elnevezésű kortárs képzőművészeti programjának célja az Esterházyak mecénási tradíciójának folytatása, egyben kortárs aktualizálása. A program részeként az Esterházy Privatstiftung 2009 óta kétévente hirdeti meg az Esterházy Art Award képzőművészeti díjat, a három díj odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt. Idén először a közönség is kiválaszthatta kedvenc alkotóját. A szavazásra a 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban március 3-ig látogatható Breaking the Frame – Making Future című kiállítás során volt lehetőség. Több mint négyezren adták le voksukat.

Az Esterházy Art Award 2023 díjazottjai, Horváth Gideon, Trapp Dominika, valamint a Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros és az Esterházy Art Award első közönségdíjasa, Süveges Rita munkáiból április 14-én a Körséta. Barangolás a nyitott házak között című fesztivál részeként kiállítás nyílik a kismartoni Esterházy-kastély Fehér-termében. Az Esterházy-kastély díszlépcsőjének idei installációja elkészítésére Horváth Gideont kérte fel Vitus Weh kurátor.

Suveges_20231209_Esterhazy_fotoKerekesZ_032.jpg
Süveges Rita munkái a Breaking the Frame – Making Future című kiállításon a Ludwig Múzeumban

Az 1986-ban született Süveges Rita bársonyokra kidolgozott, a bizonytalan jövő belső tereit ábrázoló, futurisztikus képeket fest. A lambériára installált paradox bársonyképei felidézik többek között Verne Gyula egykori utópiáit és az 1960-as évek szocializmusát is.

A díjazottal korábban készült interjúnk itt olvasható.

Az ötezer euróval járó Esterházy Art Award-díjat 2009-ben alapították, az elismerést kétévente, három művésznek adják át. A hozzá kapcsolódó kiállítás ma már a fiatal magyar művészeti szcéna legfontosabb seregszemléjének számít. A díj odaítélése után több művésznek is sikerült nemzetközi hírnevet szereznie. A 2017-es díjazott, Keresztes Zsófia 2022-ben mutatta be alkotásait a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában, a 2019-es díjazott, Nemes Márton pedig 2024-ben képviseli majd hazánkat az olaszországi helyszínen.

Fotó: Kerekes Zoltán / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum