Svédország nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált Loreen Tattoo című dalával.

Az idei döntőt az angliai Liverpoolban rendezték. A skandináv énekesnő 2012-ben az Euphoria című dallal nyerte meg ezt a nemzetközi versenyt.

A fesztivált tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a Stefania című dallal, de az orosz-ukrán háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának.

A szombat éjszakába nyúló döntőt az északnyugat-angliai Liverpool 11 ezer személyes rendezvény- és sportcsarnokában, a Liverpool Arenában tartották. A döntőre szóló jegyeket 160 és 380 font (68 ezer és 162 ezer forint) közötti áron forgalmazták, de a brit kormány rendkívül kedvezményes, 20 fontos egységáron háromezer belépőjegyet ajánlott fel ukrajnai menekülteknek.

A döntőt a 39 éves svéd Loreen nyerte Tattoo című dalával. A marokkói családból származó énekesnő – teljes nevén Lorine Zineb Nora Talhaoui – másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált: első győzelmét 2012-ben aratta Bakuban a Euphoria című számmal. Loreen mindössze a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versengést – ez először az ír Johnny Logannek sikerült az 1980-as években.

Az idei svéd győztes a zsűri és a közönség szavazatai alapján 583 pontot szerzett. Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre – éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott – Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált.

Svédország mögött sorrendben Finnország, Izland, Olaszország és Norvégia végzett. Magyarország  már negyedik éve nem vesz részt ezen a zenés eseményen.

Fotó forrása: Jessica Cow / TT News Agency via AFP