Ahogy az elmúlt években, a Müpa idén is swinggel búcsúztatja el a nyarat: augusztus 24. és 26. között az 1930-as, 1940-es évek zenéje költözik be a ház falai közé. Az idei New Orleans Swingfesztivál a műfaj hőskorának három ikonikus alakját idézi meg, hogy még alkalmunk legyen egy kis nyár végi pezsgésre.

 

20180824_NOS_In_The_Mood_Glenn_Miller
Glenn Miller

Az augusztus 24-ei nyitókoncerten rögtön a korszak egyik legjelentősebb szereplőjét, az amerikai harsonás-zeneszerző Glenn Millert idézi meg három kiváló énekesnő ? Koós Réka, Fehér Adrienn és Tunyogi Bernadett ? az őket kísérő Dixie Kings of Hungary zenészei segítségével. Miller első zenekarát 1937-ben alapította meg, de az átütő sikert az 1939-ben indított big bandje hozta meg. Újszerű, swinges hangzásukkal rövid idő alatt az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb zenekarává váltak, olyan korszakos slágerekkel, mint az est címadója, az In The Mood, a Moonlight Serenad vagy épp a Chattanooga Choo Choo, amely a zenetörténet első aranylemeze lett. A sikernek az időközben kirobbanó II. világháború vetett véget, melynek hatására Miller úgy döntött, katonai szolgálatba lép, és újonnan szervezett szolgálati zenekarával nyújt morális támaszt a harcoló csapatoknak, 1944 decemberében épp Párizsba tartott egy karácsonyi műsor miatt, amikor repülőgépének nyoma veszett a tenger felett. Annak ellenére, hogy karrierje fájóan rövidre sikerült, a jazzre gyakorolt hatása messze túlélte.

 

20180825
Bényei Tamás és Nicole Rochelle

Josephine Baker 1928-ban, pontosan 90 évvel ezelőtt első alkalommal lépett fel a budapesti Orfeumban. Páratlan előadó művészete mellette aktívan részt vett polgárjogi mozgalmakban, publikált és egyetemeken tartott előadást a szegregációról. A 20-as évek Magyarországán a ?Bronz Vénusz? mind egzotikus külsejével, mind szexuálisan túlfűtött előadásával alaposan felkavarta a főváros életét. Kosztolányi Dezső a Pesti Hírlapba írt egy glosszát róla, az Orfeum akkori igazgatója, Zerkovitz Béla pedig dalban örökítette meg a híres-hírhedt performanszot. A Gyere, Josephine óriási sláger lett: maga Baker is imádta a szaftos sorokat tartalmazó szerzeményt, és Párizsba visszatérve gyakran énekelte a belőle készült francia verziót. Ez a dal is elhangzik majd augusztus 25-én, mind a magyar, mind a francia változatban. Utóbbiban Baker 21. századi megtestesítője, a francia-amerikai énekes-színésznő, Nicole Rochelle lesz a Bényei Tamás vezette Gramophonia Hot Jazz Orchestra segítségére. A jazzélményt a Keep Swinging Tánccsoport és Kautzky Armand narrálása teszi majd teljessé.

 

20180826_Gershwin_a_slagergyaros_Szaloky-Bela
Szalóky Béla

George Gershwin alakja és munkássága egyfajta híd a klasszikus zene és a jazz között. Az amerikai zeneszerző munkásságát sokan ismerik, ám azt már kevesebben tudják, hogy nem csak olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint az Egy amerikai Párizsban, a Rhapsody in Blue vagy épp a Porgy és Bess. A sikerek előtt a fiatal Gershwin pluggerként ? zeneboltban dolgozó zongoristaként, aki az épp aktuális slágereket játszotta a vásárlóknak ? kereste a betevőt. Ebben az időszakban nemcsak a korszak szinte teljes könnyűzenei repertoárját ismerte meg, de a ?slágergyártás? mivoltából is ízelítőt kapott. A New Orleans Swingfesztivál utolsó estéjén ebből a gyűjteményből kaphatunk egy bővebb merítést a Szalóky Béla vezette kvintett tolmácsolásában, akikhez erre az alkalomra csatlakozik a kiváló stride-zongorajátékáról ismert Rossano Sportiello is.

Programok:

 

In The Mood ? Utazások Glenn Millerrel
New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 24., 20:00?21:50
Fesztivál Színház

 

?Az én babám egy fekete nő? ? Josephine Baker-emlékest
New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 25., 20:00?22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Gershwin, a slágergyáros
New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 26., 20:00?21:50
Fesztivál Színház