A sorozatban Gergye Krisztián azt a pillanatot tágítja ki, amelyet egy kiállításon egy festmény szemlélésével töltünk. Koreográfiáival reflektál, kiegészít, értelmez és újraértelmez, miközben a lényegi mondanivaló a képzőművészeti alkotás marad. A Synesthesia epizódjai felvillantják, hogy milyen párbeszéd alakulhat ki a kép és nézője között, és hogy ezt a párbeszédet miként lehet megmutatni egy harmadik félnek, az aktív szemlélődés szemlélőjének.

A sorozat, amelyet a Gergye Krisztián Társulat közösségimédia-felületein követhet a közönség, kéthetente csütörtökön jelentkezik új részekkel.

Az első rész, amely már elérhető, Szüts Miklós Őszi kép című akvarelljét állítja a középpontba, a videoperformansz zenei szerkesztője Gryllus Ábris. A további epizódokban Tarr Hajnalka, Vojnich Erzsébet, Csáki Róbert és Verebics Ágnes alkotásaira reflektál a performansz.

A felvételek a Szentendrei Művészetelepen a MANK Galériában és a fővárosi ACB Galériában készültek. A Synesthesia sorozatot a társulat YouTube- és Instagram-csatornáján követhetik a nézők.

Nyitókép: Gergye Krisztián Társulata/Facebook