Piotr Beczala és Rost Andrea gálakoncertjével nyitja meg kapuit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A lengyel származású lírai tenor az utóbbi években – bravúros beugrással – elénekelte a Lohengrin címszerepét Bayreuthban. Tavasszal Werther szerepében debütált volna a New York-i Metropolitanben, erre azonban a járvány miatt nem került sor. Július 17-én Budapestre érkezik, és Rost Andreával közös hangversenyén ad ízelítőt a könnyedebb repertoár közkedvelt darabjaiból: Puccini, Verdi, Strauss, Lehár és Kálmán Imre operaáriái, duettjei és opera részletei csendülnek fel.

Piotr Beczala

Népi életképeket elevenít fel – Bartók ihletésére – Feledi János rendezése július 21-én a Nemzeti Táncszínház szabadtéri sorozatában a Millenárison. Bartók zongorára komponált Román népi táncok című műve ezúttal zongora, bőgő és dob harmóniájában csendül fel, „az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet” kutatva. A Hat Táncban az Oláh Dezső Trió muzsikál, és a Feledi Project művészei lépnek fel.

Fotó: Szigeti László

Felhőtlen örömzenélést ígér Emir Kusturica és a No Smoking Orchestra július 24-i koncertje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A szerb koló ritmusát és a balkáni rumbát egyedi hangzással ötvöző garázsbanda néhány év alatt nemzetközi hírű formációvá nőtte ki magát. Dalaikat az is ismeri, aki azt hiszi, sosem hallott az együttesről, hiszen az 1998-ban bemutatott Macskajaj filmzenéi – köztük a Bubamara – a legtöbb mulatságon felcsendülnek.

Emir Kusturica és a No Smoking Orchestra

Népdalok ihletésére született etűdök sora a Soharóza Az Ügy című formabontó előadása. Az improvizatív kórusként és színtársulatként működő formáció – Halas Dóra karnagy vezetésével – két kiváló előadását mutatja be – a Trafó után – a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Augusztus elsején a 2018-ban debütált Az Ügy kerül színre, amely a bürokrácia útvesztőiről mesél. Másnap este pedig a 2016-ban bemutatott első „catwalk-koncertjük”, a Tabu-kollekció Nagy Fruzsina lenyűgöző, extravagáns jelmezeivel.

Az Ügy

A Mohácsi-testvérek A velencei kalmár előadása az elmúlt évek egyik kiemelkedő miskolci produkciója, noha a Miskolci Nemzeti Színház most egyébként is remek periódusát éli. Mohácsi János rendezése húsbavágó érvényességgel szólaltatja meg a Shakespeare-dráma egyébként olykor kusza történetét, viszonyrendszereit, Görög László emlékezetes Shylock alakításával. Augusztus 26-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon játsszák az előadást.

A velencei kalmár

A Budapesti Fesztiválzenekar egy Beethoven-szimfóniával ünnepli augusztus 30-án a koncertélet újraindulását. A Hősök terén csendül fel a 250 éve született szerző kilencedik szimfóniája Fischer Iván vezényletével. A Fővárossal közösen rendezett nagyszabású hangversenyre cseh, szlovák, osztrák, román és magyar kórusokat hívnak, hogy együtt énekeljenek.

Nyitókép: Hat Tánc