?Nem csak Szentendrének, Csongrádnak is van művésztelepe, amelyet öt fiatalember hozott létre, és amely tavaly, 2015-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját? ? mondta megnyitóbeszédében Cseri Gábor, Csongrád Város alpolgármestere. ?Ezt a meglévő bölcsőt kell kibélelni ahhoz, hogy újra és újra különböző művészeti ágak gyermekei nőjenek fel benne? ? tette hozzá az alpolgármester.

A március 2-án megnyílt kiállításon a 25 éves Plein Air ? Csongrád Nemzetközi Alkotótelep gyűjteményéből válogatott műveket tekinthetnek meg az érdeklődők. Cseri Gábor megjegyezte, hogy az eltelt negyedszázad alatt 16-17 országból érkeztek művészek azért, hogy a csongrádi alkotóházakban hozzanak létre nagyszerűbbnél nagyszerűbb festményeket, szobrokat, installációkat.


komi2153_600x400.png
P. Szabó Ernő

P. Szabó Ernő művészettörténész a kiállítás anyagát elemző beszédében kiemelte, hogy Csongrád a művészi munka számára igen inspiráló környezet, melyre példaként említette a Halászfalut a tapasztott falaival és nádtetőivel, valamint magát a várost. Elmondta, hogy a Tanya 833 névre ?keresztelt? művésztelepet a főiskolán frissen végzett Aranyi Sándor festőművész alapította társaival. A munkafolyamatról szólva kifejtette: az alkotók három hétig dolgoznak a telepen, és eddig több mint másfél tucat országból ? Szerbiától Thaiföldig, Franciaországon és Németországon át Argentínáig, de érkeztek művészek Romániából, Lengyelországból és Törökországból is ? mintegy 150-en fordultak meg Csongrádon. P. Szabó Ernő hangsúlyozta: a művészek ?nem a szabadban festeni, hanem a szabadon festeni? szellemben alkotnak, az ottani munkát a minden irányba való nyitottság, a mester és tanítványa közti szoros kapcsolat, valamint a generációk békés együttélése jellemzi.

A Szentendrén megnyíló tárlatot csoportkép vezeti be ? mutatott rá a művészettörténész ?, amelyen azok közül a művészek közül látható néhány, akik elindították a nemzetközi alkotótelepet.

A kiállítást Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészet Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója nyitotta meg, az estet Csák László hang-ász különleges zenei produkciója színesítette.

 


komi2106_600x400.png
Dr. Hóvári János

A tárlat 2016. március 2. és 23. között tekinthető meg a Szentendrei Régi Művésztelepen.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András