Szabadság, szerelem Kínában

Egyéb


kinaievadd_kos20070725008.jpg
Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára beszél a kínai "Szabadság, Szerelem" magyar kulturális évad, rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum kertjében.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

   Az elmúlt években a hazai művészeti élet kiválóságai a nyugati világ számos országában adhattak ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből. Elérkezett az idő, hogy végre egy gazdasági és kulturális téren egyaránt nagyhatalomnak tekinthető távol-keleti országban is alaposabban megismerjenek minket. 2007-ben és 2008-ban Magyarország a kulturális diplomácia jegyében több száz művészt és produkciót küld Kínába, ahol - a hírek szerint - már kíváncsian várják a találkozást.

  Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szervezésében zajló kínai Magyar Évadnak a rendezők a Szabadság, szerelem címet adták. Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár, az eseménysorozat szakmai vezetője elmondta: azért választották ezt a szlogent, mert Petőfi Sándor költészete rendkívül népszerű a hatalmas országban, az idézett verset pedig szinte mindenki fejből tudja.

kinai2d_kos20070725002.jpg
Vásáry Tamás zongoraművész, Keveházi Gábor koreográfus és Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  - A kulturális diplomáciában rendkívül fontos, mikor és hogyan tudja magát megmutatni az ember egy fontos helyen - mondta el Bogyay Katalin az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Örömmel mondhatom, hogy Kínában rendkívüli érdeklődéssel várják a magyar művészeket. Az ottani partnerekkel az elmúlt hetekben sikerült a legapróbb részletekben is megegyeznünk, sőt módomban állt az eseménysorozat több helyszínét is megtekinteni. Magyar szemmel megdöbbentő látni, milyen léptékekben gondolkodnak az ottani emberek. Egy pillanatra meg is ijedtünk, hogyan tudjuk majd mi ezeket a rendkívüli nézőtereket megtölteni, de a tények megnyugtattak: már árulják a jegyeket, és úgy tűnik, nem maradnak üres helyek.

  A magyar évad négy nagyvárosra koncentrál. 2007-ben Pekingben és Sanghajban mutatkoznak be a magyar alkotók és előadók, 2008-ban pedig Hong-Kongban és Shenzenben. Komoly lehetőség, hogy az első év novemberében a Sanghaji Nemzetközi Fesztivál, jövő tavasszal pedig a Hong-Kong-i Nemzetközi Művészeti Fesztivál fogadja be díszvendégként a Magyar Évad eseményeit egy-egy hétre. A számok valóban impozánsak: idén 200 fő utazik 30 eseményre, jövőre újabb 100 résztvevő látogat el Kínába.
  - Partnerségre törekszünk minden területen - mondta el a szakállamtitkár. Azt szeretnénk, ha az együttműködés a színpadon is érezhető volna, ezért igyekeztünk olyan programokat meghirdetni, amelyeken a magyar és a kínai művészek együtt szerepelhetnek.

kinai3d_kos20070725001.jpg
Markó Iván koreográfus, Sebestyén Márta népdalénekes és Keveházi Gábor koreográfus.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  Az egyik legfontosabb zenei exportcikkünk Kodály művészete, amely Petőfiéhez hasonlóan rendkívüli népszerűségnek örvend Kínában. A zeneszerzőnek nemcsak a szerzeményei csendülnek fel az eseménysorozaton, emellett kiállítással is megemlékeznek róla. Ezenkívül elsősorban Liszt- és Beethoven-darabok hallhatóak majd. A zenei kínálatot népzenei program (Sebestyén Márta, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs), Presser-zongorakoncert, jazz és cigányzene egészíti ki.

  - A londoni magyar évad egyik legsikeresebb rendezvénye a roma festők tárlata volt - emlékezett vissza Bogyay Katalin. Most egy jóval bővebb anyagot tudunk elvinni Kínába. Ezenkívül komoly válogatást mutatunk majd be kortárs festők műveiből, akik között olyan világhírű művészeket üdvözölhetünk, mint például Fehér László.
  A programok között lesz továbbá magyar filmhét, operett, csárdás, magyar gasztronómiai bemutató, bábszínház, a Kínai Írószövetség jóvoltából pedig meghívást kapott Egressy Zoltán, Krasznahorkai László, Spiró György és Tóth Krisztina.
  - Fontos esemény lesz Sanghajban Szabó Gábor Petőfi-szobrának felavatása - jósolta Bogyay Katalin. Egy olyan parkról van szó, ahol naponta 30-50 ezer ember fordul meg. Különös érzés volt látni, hogy az ottaniak már most a feng-shui szabályai szerint alakították át a tér egy részletét, így készítve elő a helyet a szobornak. Ez talán jelzi, hogy milyen komoly érdeklődés előzi meg a találkozást.