fbpx

Szabadság, szerelem – országos zenés irodalmi programsorozat indul

Zenészek által újraértelmezett versekkel, friss klipekkel és Petőfi Sándor szellemét megidéző szövegekkel indul országos körútjára a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 előadássorozat, amelynek bemutatóját a Hagyományok Házában tartják március 15-én.

Rendhagyó zenés irodalmi előadássorozat indul 2023-ban Szabadság, szerelem – Petőfi 200 címmel. A program keretében neves színészek és zenei előadók dolgozták fel Petőfi Sándor verseit egyórás színdarab formájában. A szövegkönyvet a József Attila-díjjal kitüntetett, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójaként is tevékenykedő Ugron Zsolna írta Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és Ady Endre műveinek nyomán, a rendező Káel Csaba. Az összművészeti produkció célja, hogy a fiatal generáció figyelmét ráirányítsák Petőfi Sándor és a márciusi ifjak szellemi hagyatékára, a szabadság és a hazaszeretet értékeire.

Ugron Zsolna

A darab két szereposztással indul országjáró útjára a március 15-i bemutatót követően. A narrátorok szerepében Eszenyi Enikőt és Katona Kingát, valamint Berecz Istvánt és Szabó Sebestyént láthatja-hallhatja a közönség, Petőfi Sándort pedig Koltai-Nagy Balázs és Berettyán Nándor alakítják majd. Az előadás gerincét adó versfeldolgozásokban – amelyeket a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére készítettek el a zenészek – közreműködött az Aurevoir. zenekar, Dánielfy Gergely, Ember Márk, Paulina, a Romengo zenekar, a 4s Street formáció, Trap kapitány és a Tha Shudras, valamint a Biebers és Sena is.

„A szerelem, a magyar szabadság és a világszabadság nem egymást kizáró szabadságfogalmak, és ez az, amit mára elfelejtettünk. Manapság globális és lokális, valamint regionális és nemzeti ellentétpárokban gondolkodunk, ezek azonban 200 évvel ezelőtt nem zárták ki egymást. Ez a „Szabadság, szerelem-mátrix”, amit Petőfi megírt, tulajdonképpen a teljes világkultúra alapját jelenti. Hiszen a szabadság a végességtudatból ered. Azért tudunk szabadok lenni, mert tudatában vagyunk saját véges létünknek: a mi egyszeri és megismételhetetlen életünk értékét pedig a szabadság adja. És ami tartalmassá teszi ezt a szabad életet, az – Petőfi számára nem kétséges – a szerelem” – hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Demeter Szilárdtól. Kiemelte azt is, hogy ennek az előadásnak – ahogyan az egész Petőfi-bicentenárium megünneplésének is – legfőbb célja, hogy visszaépítse a közös kulturális kódokat, amelyek összefűzik a nemzetet, kiemelt tekintettel a fiatalokra. „Én az akadémiai világból akkor csekkoltam ki, amikor rájöttem, hogy az elsőévesekkel nincsenek már közös kulturális kódjaink. És ez életveszély. A Petőfi-bicentenárium alatt a közös kulturális kódok visszaépítése az elsődleges feladat” – zárta beszédét Demeter.

A sajtóeseményen részt vettek a darabban játszó színészek, valamint a versfeldolgozásba bevont zenészek is, akiket Ugron Zsolna kérdezett a költőhöz és műveihez való viszonyukról.

„Bennünk a Ki vagyok én? kérdésköre ragadt meg leginkább, ezt a filozofikus önkeresést jártuk körbe a dalunkban. A mi szerzeményünkben van kiabálás, erő, a klipben pedig egyszerre jelenik meg egy koszos kéz, egy idős arc és a gyermeki lázadás. Ezekkel a vonásokkal igyekeztünk megragadni azt, amit számunkra a vers jelent: a hitelességet, az eredetiséget és az életigenlést, akkor is, ha az néha keserű” – mesélte az alkotófolyamatról Fejér Mihály, az Aurevoir. zenekar tagja, amely formáció Petőfi Nem mondom meg című versét dolgozta fel.

„Mi azért választottuk az 1848 című verset, mert egészen elképesztő, hogy milyen ereje van egy évszámnak, hogy milyen mélysége és jelentése van. Ehhez az évszámhoz legtöbbször a szabadságot kötjük, de szerintem ugyanúgy köthetjük hozzá a büszkeséget is: hogy volt egy korszak, amelyben társadalmi, gazdasági helyzettől függetlenül mindenki egyre gondolt, egyként tudott cselekedni” – nyilatkozta az 1848 című Petőfi-versről Puskás Peti, a Biebers zenekar frontembere.

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című előadást március 15-én a Hagyományok Házában mutatják be, később pedig az egész országban látható lesz a produkció a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság programsorozat keretében. A dalokból készült válogatáslemez szintúgy március 15-én jelenik majd meg digitális terjesztésben, a hozzájuk forgott klipek pedig elérhetőek a Kertész Imre Intézet YouTube-csatornáján. Az előadásokon való részvétel ingyenes.

Fotók forrása: Kertész Imre Intézet

A rovat további cikkei