A zenekar tovább bővíti egyedi, huszadik századi és kortárs műveket is felvonultató repertoárját – hangsúlyozta Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője az évadot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. A Zeneakadémián mások mellett Ravel, Mahler és Ligeti György alkotásai szólalnak meg. Verdi zeneműveit állítja középpontba a zenekar a Budapest Music Centerben (BMC), amely a Kalandra fül! elnevezésű ifjúsági sorozatnak is helyet ad.

A 6-12 éves korosztálynak rendszeresen új produkciókat visznek el az iskolákba, s idősotthonokba is ellátogatnak, éa idén is folytatódnak az élő közvetítések az interneten.

A zenekar az elmúlt évadban több mint 100 koncertet adott és mintegy 60 ezer fizető nézője volt. Az új évadban még több emberhez szeretnék eljuttatni a zenét, ezért szabadtéri helyszíneken, vidéki templomokban és egyre több iskolában jelennek meg a muzsikusok.

Az évad első felében a Zeneakadémián Mozart, Brahms, Ravel, Strauss, Csajkovszkij és Mahler, valamint Ligeti György és Galina Usztvolszkaja műveit adják elő, a koncerteket Eckhardt Gábor informatív előadásai előzik meg. Vendégként közreműködik Komlósi Ildikó mezzoszoprán, Kovácsházi István tenor és Tong Hjek Lim zongoraművész Hámori Máté, Vajda Gergely és Halász Péter vezényletével.

A zeneszerző portrésorozat Verdi műveit mutatja be a BMC-ben Eckhardt Gábor kommentárjaival. Három témakörben összesen hat alkalommal kerülnek Verdi és operáinak szereplői a középpontba Ádám Zsuzsanna és Kriszta Kinga szoprán, Balczó Péter tenor, Kálmándi Mihály és Kelemen Zoltán bariton, a Nemzeti Énekkar, valamint Somos Csaba, Erdélyi Dániel és Pál Tamás karmesterek közreműködésével.

Kalandra fül! sorozatban a virtuozitás, a karmester szakma és az ütős hangszerek világába vezeti be a fiatalokat Hámori Máté.

Folytatódik a Mesterműhely sorozat is Major Tamás hegedűművész irányításával. Egy hét intenzív közös munka után a közönség koncerten kaphat ízelítőt a felkészülésből a BMC-ben. A koncert vendége Ács Ákos klarinétművész lesz, aki a koncert napján mesterkurzust is tart az este elhangzó mű, Mozart A-dúr klarinétversenye köré építve.

Chanson Elysées című esten Csemer Boglárka, Kárász Eszter és Tompos Kátya lép fel a zenekarral a Müpában – mondta el Ács Péter ügyvezető, felhívva még a figyelmet a Klasszikus Karácsony koncertre is.