Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. vezetője a szemle záróakkordjaként értékelt díjátadó előtt a kiválasztás menetét ismertette. Mint elmondta: kizárólag vidéki és határon túli színházak előadásaiból válogattak, amelyben Karsai György egyetemi tanár, színháztörténész, kritikus és Miklós Melánia kritikus, dramaturg, a színház kommunikációs munkatársa volt segítségére, akik rengeteget utaztak a produkciók előzetes megtekintése miatt. Bán Teodóra szerint a színház a találkozások és a tág gondolatiság tere, amely csak akkor lehet igazán jó, ha van mondanivalója.

szemledij_galosmihalysamu_1
Fotó: színház.hu

A közönség szavazatai alapján a szombathelyi Weöres Sándor Színház Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása című előadása nyert, Bánfalvi Eszter pedig ? nagy meglepetésére ? a legjobb női főszereplőnek járó díjat is átvehette.

Faragó Béla zeneszerző a kaposvári Csiky Gergely Színház Jézus Krisztus szupersztár című produkciójáért különdíjas lett.

A legjobb férfi főszereplő díját megosztva kapta Mezei Zoltán a Szabadkai Népszínház Bolondok tánca című előadásában nyújtott alakításáért és Megyeri Zoltán a tatabányai színház Tartuffe című produkciójában való játékáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést szintén megosztva nyerte el Danis Lídia, a Tartuffe-ért, valamint Ullmann Mónika a Miskolci Nemzeti Színház Zűrzavaros éjszaka című műben megformált szerepéért.

A legjobb férfi mellékszereplő Kardos M. Róbert lett a nagyváradi Szigligeti Színház Buborékok című előadásában nyújtott alakítása miatt.

A Tartuffe idén több díjat is bezsebelt, ugyanis a legjobb előadásért járó elismerést is megkapta.

A szezonban összesen 60 előadást tekinthetett meg a közönség. A kiválasztott produkciókat a Györgyi Anna színművész, Sándor L. István kritikus és Dömötör Tamás rendező által alkotott szakmai zsűri értékelte.

Végh Nóra