fbpx

Szabadtéri fotókiállítás nyílt a Nemzeti Múzeum kertjében

Remény és dráma – Magyarország '56 címmel szabadtéri fotókiállítás nyílt szombaton Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjében. A tárlattal az 1956-os forradalom hőseiről és a lengyel nép szolidaritásáról emlékeznek meg.

A múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Lengyel Intézet kiállításán az 1956-os magyar forradalom eseményeit dokumentáló felvételek láthatók, amelyeket egy ismeretlen szemtanú készített, és amelyek egy lengyel családtól a Nemzeti Emlékezet Bizottságán keresztül kerültek a múzeumhoz.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára a kiállítás megnyitóján kiemelte: a lengyel és a magyar két szabadságszerető nép. „A történelem szinte valamennyi évszázadban belénk égette az igazságot, hogy soha ne felejtsük, a szabadság olyan érték, amelyet nehéz és küzdelmes dolog kivívni, de könnyen elveszíthető” – mondta, hozzátéve, hogy a két nemzet barátsága a nehéz időkben is megmutatkozott, a lengyel nép 1956-ban is a magyarok mellé állt.

Latorcai Csaba a kormány nevében is köszönetet mondott a kiállítás anyagát adó fotógyűjteményért, amely – mint fogalmazott – elbeszéli az utókornak azokat az ismert és ismeretlen magyar hősöket, akik lángra lobbantották az ’56-os forradalmat, amely végérvényesen megrendítette a megdönthetetlennek hitt szovjet rendszert.

Hangsúlyozta: elődeink megküzdöttek szabadságunkért és függetlenségünkért. „A mi felelősségünk pedig az, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben is megőrizzük Magyarországot magyarnak, Európát európainak, mind a saját, mind az utánunk jövő generációk számára” – fogalmazott.

L. Simon László, az MNM főigazgatója kiemelte: büszkék arra, hogy az eddig lappangó, kevesek által ismert, a magyar forradalom és szabadságharc eseményeit dokumentáló fotósorozat a Magyar Nemzeti Múzeumba került, abba az intézménybe, ahol Magyarország legnagyobb fotógyűjteményét és Európa egyik legértékesebb történeti fotógyűjteményét őrzik.

A 60 fotót, amelynek kétharmada szerepel a kiállításon, Miroslaw Lesniak adományozta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának, amelynek elnöke, Földváryné Kiss Réka adta át az eredeti fotókat a múzeumnak.

Az eseményen a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködési megállapodást is kötött, amelynek értelmében – mint azt L. Simon László elmondta – a jövőben konferenciákon, kiállításokon, tudományos publikációkon keresztül tárják fel mindazt, ami a magyar nemzettel 1945 és 1990 között történt.     

Földváryné Kiss Réka kiemelte: fontos, hogy a tudományos kutatás és az ismeretterjesztés kéz a kézben járjon. Az együttműködés közös célt szolgál: a nemzeti múlt megőrzését, az emlékezet és a tudás átadását a következő generációnak.

A kiállításról szólva elmondta: a képek történetében benne van a 20. századi véres diktatúrák története, az elhallgatás, a félelem története, a megőrzés, a továbbadás és a szolidaritás története is. „A mi dolgunk, hogy ezt közkinccsé tegyük” – hangsúlyozta.

A kiállítás november 27-ig tekinthető meg a Múzeumkertben.

Nyitókép: Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke a kiállítás megnyitóján. Fotó: MTI/Mónus Márton

A rovat további cikkei