Donizetti több mint 180 éve töretlen népszerűségű vígoperájának főhőse a szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő mégis a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett ifjú minden pénzét a kuruzsló Dulcamarától szerzett „bájitalra” költi, és hogy elnyerhesse szerelme szívét, még a seregbe is beáll. Bár a bájital valójában csak bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát.

A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima… kezdetű tenoráriával ötvöző darab Toronykőy Attila 2018-as rendezésben lesz látható, aki a különleges utazó produkció jellegére tekintettel a mába helyezte a darab cselekményét, és magát a színpadként szolgáló kamiont is bevonta az előadásba. A két részben, magyar nyelven látható produkció főszerepeit Miklósa Erika (Adina), Ninh Duc Hoang Long (Nemorino), Rezsnyák Róbert (Belcore), Szvétek László (Dulcarmara) és Nagy Zsófia (Giannetta) alakítja, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) Tóth Sámuel Csaba dirigálja.

A Gördülő Opera eredetileg az 1940-es évek második felében Varga László MÁV-vezérigazgató és Szőke Tibor operaházi karmester együttműködéséből született meg. A rövid életű, de annál sikeresebb vállalkozás azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az operajátszást olyan helyszínekre is eljuttassa, ahol ennek nincsenek meg a kőszínházi feltételei.

Fotók: Nagy Attila