fbpx

Szabadtéri tárlat a Balatonról a Várkert Bazárban

A 100 év szezon kiállítás közel százéves időszakot ölel fel a Balaton régió kultúrtörténetéből. A tablók egy-egy ma is álló balatoni épület jelenkori arcát, funkcióját és építészeti karakterét mutatják be, valamint archív életképeken visszaidézik száz év nyarának emlékeit.

A balatoni építészet kultúrája sokrétűen mutatkozik meg a tópart mentén. A tablókon bemutatott üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat mutatnak be. A Balaton-part több mint száz évre visszanyúló történelme során számos építészeti remekmű született, amelyek a kor stílusjegyeit és a régió sajátosságait tükrözik. A fürdőtelepek fejlődése a déli vasút kiépítésének hatására indult el a 19. század utolsó évtizedeiben. Ekkor már elkezdett kibontakozni a térség karakteres építészete is, jelentős szállók és klubházak épültek a tóparton. 

A trianoni döntést követően, azáltal, hogy Magyarország elveszítette az erdélyi, felvidéki, adriai fürdőhelyeit, új lendületet kapott a Balaton-part. A világháború után megnövekedett a tópart iránti érdeklődés, mely a turisztikai fejlesztések és a kulturális élet gyors fejlődését eredményezte. A tóparti települések fejlesztésében aktívan részt vettek az önszerveződő helyi fürdőegyesületek, ekkor jött létre a Balatoni Intéző Bizottság, és az építészek is ekkor kezdték el megfogalmazni a régió egészét érintő építészeti irányelveket. Ezt a fejlődést a második világháború szakította meg és csak 1956 után, a forradalmat követően indult újra a tópart fejlesztése.

A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a régió építészeti örökségére és annak fontosságára a kulturális és turisztikai élet szempontjából. 

Az installációk egyik oldalán a jellegzetes balatoni épületek karakterét, jelenkori arcát és mai funkcióját mutatják be a fotók, a tablók másik oldalán száz év szezon emlékeit idézik fel.

100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton. Fotó: Várkapitányság

100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton című szabadtéri kiállítás június 7-től szeptember közepéig várja a látogatókat a Várkert Bazár Gloriett-hez vezető rámpáján. A Múzeumok Éjszakáján, június 24-én a 100 év szezon kiállításhoz kapcsolódik a Tervezd meg és építsd meg! című építészeti workshop gyerekeknek, ahol a Balaton-parti épületek ihletésében maketteket, térbeli konstrukciókat készíthetnek. 

100 év szezon Építészeti emlékeink a Balaton-parton. Fotó: Várkapitányság

A rovat további cikkei