Adyton_2015_01_A38
Adyton Karácsony 2015-ben az A38-as hajón

 

A magyar szabadzene ősforrása a 2011-ben elhunyt Szabados György. Az ő nevéhez kötődik az Adyton című korszakalkotó lemez és a legnagyobb általa vezetett szabadzenei formáció, a MAKUZ. Az Adyton Művészeti Alapítvány azért jött létre, hogy Szabados zenei örökségét, a szabadzene továbbélését és az ezzel összefüggő alkotómunkát támogassa.

1975 és 1988 között Szabados saját kortárs zenei műhelyt vezetett a Kassák klubban, ott tartották meg évről-évre a mára már legendássá vált Kassák Karácsonyokat is. Ezek emlékét viszik tovább az Adytonosok.

Adyton_kar__csony_2015_02_A38
Adyton Karácsony 2015-ben az A38-as hajón

Idei karácsonyi rendezvényük immár a negyedik a sorban. Az elsőt 2015-ben az A38 hajón tartották, a rákövetkező két évben Pintér Sonja adott otthont ennek az ünnepnek a Karinthy Szalonban. 2018-ban a rendezvény házigazdája az Opus Jazz Club.

Az idei Adyton Karácsonyon sokféle formációban lesz hallható a mai és a régebbi idők szabadzenéje. Az alapot a Grencsó Kollektíva alkotja, amely az Adyton új nemzedékével és más művészekkel egészül ki.

Adyton_2016
Adyton Karácsony 2016

A rendezvény az idei Adyton nyári táborról készült rövidfilm vetítésével kezdődik, majd a Grencsó Kollektíva mutatja be Szabados György szerzeményeiből összeállított programját. Ezt követően az Adyton Karácsony résztvevői lépnek színpadra változatos szabad formációkban.

További résztletek itt.


Forrás és fotók: Budapest Music Center