fbpx

Szabó Attila és a Szabó Quartett ad jubileumi koncertet

Szabó Attila hegedűművész, a Szabó Quartett alapítója, a klagenfurti opera volt koncertmestere 50 év nemzetközi karrier után szülővárosában ad ingyenes jubileumi koncertet vasárnap a Keresztelő Szent János-templomban, Pestújhelyen.

A koncerten a hegedűművész mellett fellép kvartettje, a Szabó Quartett és Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán operaénekes.

Az esten egyebek mellett Beethoven, Verdi és Sarasate művei szólalnak meg. Szabó Attila 60 éve van a pályán, a szóló-, a Szabó Quartett- és a kamarazenei repertoárjával több mint 333 művet játszott 80 közreműködő művésszel, 700-nál is több koncerten. A művész 16 országban zenél. és mindmáig öt egyetemen oktatja a jövő hegedűművészeit. 14 ősbemutatóban vett részt, eddigi pályáján 77 zeneszerzővel működött együtt.

Szabó Attila 1941-ben Pestújhelyen született. Hegedűtanulmányait a budapesti konzervatóriumban Lányi Margitnál végezte, zeneszerzés-tanulmányokat Szelényi Istvánnál folytatott. Hegedű- és szolfézstanári diplomáját 1962-ben a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskolán szerezte, 1960-ban az Országos Zenei Versenyen hegedűduóval és vonósnégyessel is első helyezést ért el. A Ferencsik János vezette Állami Hangversenyzenekarnak 1969-ben lett tagja. Tudását a salzburgi Mozarteumban a világhírű hegedűsnél, kamaraművésznél és dirigensnél, Végh Sándornál tökéletesítette.

Pályáját a rijekai operaház zenekarában folytatta, amelyet a húsz éven keresztül betöltött klagenfurti első koncertmesteri pozíció követett. Harminc évig a viktringi zenegimnáziumban is tanított. Az elmúlt 20 évben rendszeresen tartott mesterkurzusokat Kínában és Japánban; öt nagy kínai zeneművészeti egyetem hegedű- és kamarazene vendégprofesszora lett.    

Feleségével, Basinszky Margit hegedűművésszel 1979-ben megalakították a Szabó Quartettet, amely mára meghatározó résztvevője az osztrák zenei életnek. Az együttes repertoárjában a klasszikus és romantikus művek mellett kortárs zeneszerzők is szerepelnek, több művet nekik dedikáltak.

Az aranyjubileum alkalmából indult el a szaboquartett.com weboldal, amely Szabó Attila munkásságát, életművét teszi elérhetővé.

Nyitókép: Szabó Attila hegedűművész

A rovat további cikkei