Szabó István filmrendező lesz az egyik díszvendége a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF), amely az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

 Az Oscar-díjas rendező jelen lesz Zárójelentés című filmje július 28-i vetítésén az erdélyi városban – közölte a Szabadság című kolozsvári napilap kedden.

Szabó István a TIFF zárógáláján veszi át hivatalosan is a 2018-ban neki ítélt életműdíjat, és kolozsvári tartózkodása idején mesterkurzust tart a Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészeti Karán.

A július 23. és augusztus 1. között zajló TIFF vendégei
között lesz még Guillermo Arriaga forgatókönyvíró, Christian Jeune, a cannes-i
filmfesztivál vezetőségi tagja, Katriel Schory izraeli producer, Hajdu
Szabolcs, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga és Uberto Pasolini rendezők.

A szervezők korábban azt közölték, hogy idén kilenc magyar filmet vetítenek a TIFF-en. A versenyprogramban szerepel Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotása, a másik nyolc film pedig a fesztivál magyar napján lesz látható. A közönség láthatja Nagy Dénes Természetes fény, Fliegauf Benedek Rengeteg – Mindenhol látlak, Felméri Cecília Spirál, Szabó István Zárójelentés, Hajdu Szabolcs Békeidő, Krasznahorkai Balázs Hasadék, Dér Asia és Haragonics Sára Anyáim története, valamint Huszárik Zoltán Szindbád című filmjét.

Idén a spanyol filmművészet áll a TIFF középpontjában,
amelynek a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál a partnere.

Nyitókép: Eperjes Károly és Klaus Maria Brandauer a Zárójelentés című filmben. Forrás: InterCom