Az Oscar-díjas Szabó István filmjeiből összeállított retrospektív sorozat látható március 24-től egy hétig a Cinema MOM-ban a digitálisan felújított Mephisto országos újrabemutatása alkalmából. A sorozathoz két kiállítás is kapcsolódik.

Szabó István megkerülhetetlen kortárs alkotó, aki forgatókönyvíróként, opera- és filmrendezőként, főiskolai és egyetemi tanárként, kultúrpolitikai szakemberként egyaránt jelentős életművet hozott létre.

A Szabó István retrospektív sorozatban március 24-én a Mephistót; március 25-én az Apa Egy hit naplóját; március 26-án a Szerelmesfilmet; március 27-én az Álmodozások korát; március 28-án a Budapesti meséket; március 29-én a Redl ezredest; március 30-án pedig az Édes Emma, drága Böbét tűzik műsorra.    

A Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben március 24-től ismét országosan forgalmazza a digitálisan felújított Mephistót. Az alkotás teljes körű digitális felújítása a Nemzeti Filmintézet égisze alatt működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg.

 Az idén 40 éve bemutatott alkotás a magyar
játékfilmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó
Oscar-díjat.

Az évforduló kapcsán a Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben, a Klassz program keretében közös alkotópályázatot hirdetett középiskolásoknak, egyetemistáknak és fiatal művészeknek, hogy a nagyjátékfilmhez kapcsolódó képzőművészeti alkotást hozzanak létre bármilyen műfajban, bármilyen technikával.

A beérkezett pályamunkák között a legkedveltebb műfaj a moziplakát, a digitális grafika, a festmény és a rövid gif animáció volt. A zsűri által kiválasztott 11 nyertes pályamunkát március 24-től két hónapig tekintheti meg a közönség a Cinema MOM moziban.

A Cinema MOM emeleti szintjén – a MOME-n megvalósuló 3. Posterfest plakátkiállítás részeként – 17 garfikusművész állítja ki munkáit. A tárlat szervezőelve a Mephisto újrabemutatása volt. A tárlaton szereplő művészek: Árendás József, Baráth Ferenc, Csordás Zoltán, Ducki Krzysztof, E. Zsemberi-Szígyártó Miklós, Faniszló Ádám, Gál Krisztián, Gyárfás Gábor, Horkay István, Káldor Kata, Kemény György, Keresztes Dóra, Korolovszky Anna, Molnár Gyula, Sz. Eszteró Anett, Tóth Tamás és Varga Gábor Farkas.

A képen jelenet a Mephistóból.