A Színházi Kritikusok Céhe évente egyszer titkos szavazással életműért kritikusdíjat adományozhat. Ezt a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művészeknek – színész, rendező, tervező, dramaturg stb. – ítélik oda. Mindig olyasvalakit értékelnek a díjjal, aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához.

Nóra
Fotó: Takács Attila
2021-ben Szakács Györgyi jelmeztervező kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. 

Szakács Györgyi korábban Jászai Mari-díjat (1986), Kossuth-díjat (1998) és Hevesi Sándor-díjat (2015) is kapott. A Színházi Kritikusok Céhének díját eddig 17 alkalommal nyerte el. Hogy milyen mértékű üzenetátadási képesség, mekkora kommunikációs tudás van egy-egy munkájában, azt az ezer apró részletből összeálló vizuális és egyben lélektani élmény élvezői igazolhatják. 

Macskajáték
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Olyan darabokban láthattuk a munkáit, mint a Katona 2004-es Koccanása vagy 1994-es Fösvénye. Jellemtanulmányoknak is beillő ruhákat alkotott Congreve Így él a világ című darabjába. A Nemzeti Színház 2019-es Macskajátékának jelmezei, sáljai, táskái és kalapjai is mind az ő keze munkáját dicsérik.

Nyitókép: MTI/Vajda János