A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szakmai napot tart 2023. szeptember 11-én, hétfőn 15 órától az Ateneo Veneto Aula Magna kiállítóterében, a 2023. szeptember 2. és 15. között megrendezett Velencei Üveghéten.

Antonella Magaraggia, az Ateneo Veneto elnökasszonya és Turi Attila, az MMA alelnöke köszöntőjét dr. Richly Gábor, az MMA főtitkárának előadása követi majd. Az érdeklődők megismerkedhetnek az MMA teljes intézménycsaládjával, szerteágazó tevékenységével, nemzetközi kapcsolatépítési törekvéseivel és eredményeivel.

A köztestület kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a magyar szellemi és művészeti élet meghatározó folyamatait, támogatja a kortárs művészeti alkotások hazai és nemzetközi bemutatását. Ösztöndíjak, pályadíjak kiírásával és más utakon is támogatói szerepet vállal a magyar művészeti életben, különösen a fiatal művészek és alkotásaik népszerűsítésével. Idén több MMA művészeti ösztöndíjas – Koós Daniella, Sipos Balázs, Soltész Melinda, Telegdi Balázs – műveivel is találkozhat a közönség a hetedik alkalommal megrendezett rangos üvegművészeti seregszemlén.

Délután 4 órától szakmai kerekasztal-beszélgetésen Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, Lukácsi László Ferenczy Noémi- és Fujita-díjas üvegszobrász, az International Exhibition of Glass Arany-díjasa, az MMA rendes tagjai és három ösztöndíjas kiállító művésze (Koós Daniella, Sipos Balázs, Telegdi Balázs) a kortárs üvegművészettel kapcsolatos legaktuálisabb kérdéseket vitatják majd meg.

A szakmai programhoz kapcsolódik Dr. Sík Attila neurobiológus, agykutató, a Birminghami Egyetem professzora, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Intézetének alapítója és Szilágyi B. András művészettörténész, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, a Glass Art Now! kiállítás kurátora, aki a Velencei üveg hatása a magyar üveg történetére címmel tart majd előadást. Dr. Sík Attila jelentős történeti üveggyűjteménnyel és kortárs üvegművészeti alkotásokkal is rendelkezik. A tudomány és az üvegművészet találkozását, egymásra hatását is körbejárja a magyar üvegművészet történetét bemutató előadásán.

A The Venice Glass Week nemzetközi zsűrijének felkérésére a Bohus-Lugossy Alapítvány képviseli a kortárs magyar üvegművészetet a 2023-as üvegművészeti seregszemlén. A rendezvény látogatói két kiállítási helyszínen is találkozhatnak a magyar üvegművészet remekeivel szeptember 2. és 15. között. A The HUB (palazzo Loredan) a velencei üvegművészeti fesztivál központi kiállítási és rendezvényhelyszíne, ahol öt magyar üvegművész – Gáspár György, Kóródi Zsuzsanna, Lukácsi László, az MMA rendes tagja, Varga Dóra és Sipos Balázs, az MMA művészeti ösztöndíjasa – alkotásai láthatók.

Az Ateneo Veneto Aula Magna kiállítótere viszont most először fogad be üvegművészeti kiállítást: a Magyar Művészeti Akadémia szakmai és anyagi támogatásával létrejött Glass Art Now! című csoportos tárlatot, amely a magyar üveg „ezer évét” a legújabb kortárs törekvésekkel párba állítva ismerteti meg a közönséggel. A változást a kiállított alkotások is rögzítik a folyékony, öntött üveg megdermedésével, és plasztikus tárgyként, amint áttűnik rajtuk a fény.

A Glass Art Now! csaknem száz kiállított tárgyon keresztül mutatja be az üveg természetéből kiinduló innovatív gondolkodást és megvalósítást. A Bohus-Lugossy Alapítvány célul tűzte ki a kárpát-medencei üvegtörténeti kutatómunka megkezdését „a magyar üveg ezer éve” munkacím alatt, amelyhez hazai és kárpát-medencei intézményekkel kezdeményezett együttműködést.

A történeti üvegkiállítás öt tematikus egységben nyújt ízelítőt a tervezett kutatómunka spektrumából a Janus Pannonius Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, a Dornyai Béla Múzeum, valamint magángyűjtemények tárgyai által. A történeti üvegek kulcstárgyai ezen intézmények gyűjteményeiből rendeződtek négy tematikus egységbe, Róma, Velence, Veszprém, Salgótarján városok nevei alá. A látogató Pantocsek Leó Valentin irizáló üvegeitől és opálüvegeitől Griegl, Sovánka, Stanek, Báthory, Horváth, Smetana, Bohus, Lugossy alkotásain át juthat el a legújabb kortárs törekvésekig.

Kiállító művészek

Bohus Zoltán (az MMA néhai tagja), Báthory Júlia, Botos Péter, Buczkó György (MMA Iparművészeti és tervezőművészeti-díjas), Budai Zsolt János, James Carcass, Deák Zsuzsanna, Dimény Luca, Edőcs Márta, Farkas Vajk, Fábry János (az MMA köztestületi tagja), Fűri Judit, Gáspár György, Gonzálesz Gábor, Gierl Henrik, Hamza Erzsébet, Házi Tibor, Hefter László (az MMA rendes tagja), Horváth Márton, Jegenyés János, Jegenyés Jusztina, Kanyák Zsófia, Kékesiné Sipos Judit, Koós Daniella (MMA-ösztöndíjas), Kohut-Görömbei Luca, Kovács Júlia, Köblitz Birgit, L. Szabó Erzsébet, Lendvai Péter Gergely, Lugossy Mária (az MMA néhai tagja), Lukácsi Boldizsár, Lukácsi László (az MMA rendes tagja), Mánczos József, Németh Magda, Pantocsek Leó Valentin, Sigmond Géza, Sipos Balázs (MMA-ösztöndíjas), Soltész Melinda (MMA-ösztöndíjas), Sovánka István, Szilágyi András, Szilágyi Csilla, Smetana Ágnes (az MMA levelező tagja), Szőke Barbara, Takács Géza, Telegdi Balázs (MMA-ösztöndíjas), Varga Gyöngyvér Amala, Vida Zsuzsa, Wölfinger Barnabás

Nyitóképen Lukácsi László. Fotó: Lukácsi Liza