A régészek három éven át végeztek ásatásokat San Casciano egyik ókori termálfürdőjének területén. A város ma is híres termálvizéről és gyógyfürdőiről.

A feltárás lehetővé tette az etruszkok által létrehozott termálfürdő rekonstrukcióját. Az etruszk fürdőt a rómaiak monumentális fürdőkomplexummá alakították át, mely nemcsak a pihenésnek, hanem az istenek kultuszának is helyt adott.

A kutatók rengeteg szakrális tárgyat is találtak. Ezek közé tartoznak az istenségeknek szánt tárgyak és felajánlások, valamint mintegy 3000, tökéletes állapotban lévő pénzérme. A Rómában vert érmék nem kerültek forgalomba, azonnal felajánlották őket az isteneknek.

A helyszínen emberi testrészek bronzból készült ábrázolását is megtalálták.

Ezeket a tárgyakat a rómaiak az isteneknek szentelték, így kértek gyógyulást valamilyen betegségre. A tárgyak között található egy péniszt, egy méhet, egy lábat és egy fület formázó szobrocska is. A fület ábrázoló szobrocska egy bizonyos Aulus Nonnius tulajdonát képezte.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter kivételesnek nevezte a leletet, és az Ansa hírügynökségnek nyilatkozva megígérte, hogy kiállítási központot hoznak létre a leletek számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Ansa/Olasz kulturális örökségvédelmi minisztérium