A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti fesztiválján, a második Szentendrei nyitott templomok hétvégéjén ismét magas színvonalú programsor várta a szentendreieket és a város művészeti, szakrális értékeire kíváncsi látogatókat.

A programok szervezésébe Szentendre valamennyi vallási közössége – katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó, baptista – és minden kulturális intézménye bekapcsolódott. Tavaly hagyományteremtő céllal indult el Szentendre szakrális fesztiválja, és rendkívül jó fogadtatásra talált. Idén még több változatos, igényes irodalmi, zenei és művészeti programmal várt mindenkit a hétvége.

Idén a programokon Pájer Alma Virág színművész, a fesztivál háziasszonya vezette végig a vendégeket. Rendkívül népszerűek voltak a Tourinform iroda templomsétái Komáromi-Raisz Borbála vezetésével és a szerb ortodox templomokat bemutató előadások dr. Golub Xéniával és Vukovits Koszta művészettörténésszel. Szintén Vukovits Koszta mutatta be az év műtárgyát, Mitrofán ikonfestő alkotását a Szerb Egyházi Múzeumban. Golda János építész Szentendre legősibb templomáról tartott előadást, a helyi baptista közösség templomkvízzel várta az érdeklődőket.

A szentendrei skanzen templomtúrákkal kapcsolódott a programhoz. A látogatók muzeológusok vezetésével kerékpáros vagy gyalogos túrán ismerkedhettek meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum református, római katolikus, görögkatolikus és unitárius templomaival.

Felnőtteknek és gyerekeknek kreatív művészeti programokat szerveztek a
Református közösség, a MANK és a szentendrei GYÍK Műhely alkotói, pedagógusai.

A Szántó Emlék- és Zsidó Imaházban Radnóti Zoltán, a budapesti rabbiság vezetője tartott Shabbat fogadást, Krähling Edit, az MTA kutatója a Radnóti házaspár fényképeiből készült albumot mutatta be előadásában. Az irodalmi programok között Lope de Vega életét ismerhették meg Kiss Eszter színművésszel és Gina Altamiranóval, magyar költők istenes verseiről beszélgetett Mihályi Győző színművész és Sipos Dávid drámapedagógus, Nemes Nagy Ágnes költészetéből válogatott Juhász Anna irodalmi szalonja, ahol Borbély Alexandra színművész mondott el idézeteket.

Katartikus élmény volt a Péter–Pál-templomban a Mendelssohn Kamarazenekar és a Szent Efrém Férfikar, a református templom udvarán a Continental Band, a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az evangélikus templomban a Dohnányi Kvartett koncertje.

A Preobrazsenszka templom előtt a Sabbathsong Klezmer Band fergeteges koncertje után az eseményeket idén is a Vujicsics Együttes magával ragadó koncertje zárta. A zenekar ezúttal, kiegészülve a ViGaD együttes fiatal zenészeivel, a Balkán zenei kincsein túl gyimesi dallamokat is bemutatott.

A hétvégén megnyílt a Vajda Lajos és Szentendre című szabadtéri tárlat az Alkotmány utcában. A szerb püspöki székesegyház kerítésfalán látható tablókiállítás Vajda művein és azok helytörténeti vonatkozásain keresztül mesél a város múltjáról és jelenéről.

A Szentendrei nyitott templomok hétvégéjén az év közben zárva tartó szerb ortodox templomok is megnyitották a kapuikat Szentendrén, és minden templom, imaház hosszabb nyitvatartással várta a hétvége látogatóit.

A fesztiválhoz kapcsolódva a szentendrei Szent Erzsébet Katolikus Karitász számára gyűjtést szerveztek. Az adományokat gyermekek nyári táboroztatására és gyerekprogramok szervezésére fordítják.

A hétvége különleges eseménye volt szombaton a Péter–Pál-templom új harangjának felszentelése. A mintegy nyolc mázsa súlyú, új harangot a templom sekrestyése, Lohner László adományozta Szentendrének és dr. Mohos Gábor, Esztergom–Budapest segédpüspöke szentelte fel.

A szervezők ezúton is köszönik mindenkinek a rengeteg segítséget és ötletet, ami gazdagította a fesztivál programjait, és remélik, sikerült ismét rácsodálkozni Szentendre vallási, kulturális, építészeti, művészeti sokszínűségére.

Fotók: Ferenczy Múzeumi Centrum/Deim Balázs