A Jászi Galéria 2021-ben alapította a 2020-ban elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész, kiállításrendező emlékére a most először átadott díjat.

Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő kiállításrendezői, kurátori eredményekre.

A díj Jerger Krisztina szakmai tevékenységének és kreatív világának állít emléket: ezzel összefüggésben olyan kiállításrendezői munkákat díjaz és ajánl a szakma és a közönség figyelmébe, amelyekben meghatározó az expresszivitás, a gondolkodásra, az érzelmekre és a látványra egyaránt ható megközelítés. A Jerger Krisztina-díj jelöltjeiről neves szakemberekből – Frazon Zsófia, Izinger Katalin és Százados László – álló kuratórium döntött.

A nomináltak kiválasztását azonban nemcsak a kuratórium ízléspreferenciái, sokkal inkább Jerger Krisztina szakmai tevékenysége, látásmódja és ennek jól felismerhető, kiállításról kiállításra érvényesülő mechanizmusai motiválták. A kuratórium tagjai a jelöltek, majd a díjazott kurátor kiválasztásakor is figyelembe vették az elmúlt két év rendhagyó kihívásait, a kényszerű bezártság és a korlátozott, átalakult kultúra- és művészetfogyasztásnak az intézményekre, a kurátorokra, a művészekre és a befogadókra gyakorolt hatását.

Szalai Borbála

Az első megmérettetés jelöltjei voltak Bicskei Éva, Hegyi Dóra (Akadémia körbejárás), Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, 2021. június 1. – augusztus 1.); Csákány István képzőművész és Bodonyi Emőke kurátor (A kalapács álma, MűvészetMalom, Szentendre, 2021. március 19. – augusztus 8.); Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina, Őze Eszter kurátorok (Várószoba. Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján, múzeumi intervenció, 2020. szeptember 30. – 2021. október 1.); a Kisterem galéria kurátorai és művészei (Végre tanulhatunk valamit, Kincsem Palota, 2020. szeptember 11–30.); Szalai Borbála (Nyitott műterem, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata, 2020. november 26. – 2021. május 6.; 21 alkalom).

A kuratórium végül hosszas szakmai diskurzust követően Szalai Borbálának ítélte oda az első Jerger-díjat.

Értékelésük szerint a Nyitott műterem online műteremlátogatás-sorozat egyfelől remekül fejezi ki azt a gondolatot, amit Jerger Krisztina egész életében nagyon elkötelezetten képviselt: a művészekkel kialakított közös munka a művészek műtermében kezdődik, és ebben a találkozásnak meghatározó szerepe van. Másrészt a projekt a Covid-helyzetre adott adekvát kurátori válasz: a bezárt galériatér helyett az online közegben teremtett lehetőséget a művészek és a kurátorok találkozására, a közelmúltban és a karantén alatt készülő friss munkákról szóló beszélgetésekre.

A jó időzítés és szervezés, a kiszámítható és előrelátható sorozatiság könnyen hozzáférhetővé és népszerűvé tette a vállalkozást, megteremtette saját közönségét.

Módszerei, beszédmódja túllépett a szűk szakmai kereteken: határozott edukációs misszióval is rendelkezett. Épp a kényszerű bezártság idején jelentett egyfajta váratlan nyitottságot és élénkséget, majd innen tért vissza a galériatérbe. A 21 alkalomból álló online műterem-látogatás után újra a galériatérben megrendezett kiállítások következtek, olyan, egymásnak is közeget teremtő alkotások, amelyek a galéria két kurátorának következetes szakmai műhelymunkáját is tükrözik.

A 2022. június 21-én kitüntetett kurátor a félmillió forinttal járó elismerés mellett egy különleges műalkotást is hazavihet. A díjtárgyat és a Jerger Krisztina-díjjal összefüggő arculatot Lepsényi Imre tervezte.

A Jerger Krisztina-díj első átadása alkalmából a közönség egy dokumentációs kiállítást is megtekinthet a Jászi Galéria Irányi utcai helyiségében.

A kurátorok – Horváth Mátyás és Százados László – egy olyan tárlatrendezés dokumentumaiból válogattak, amelyre pályafutásának egyik meghatározó, korai állomásaként maga Jerger Krisztina is sokat hivatkozott. 1980-ban, a Műcsarnokban megrendezett Székely Vera-kiállításban Jerger már él a később rá jellemző kiállításrendezői erényekkel: expresszivitás, a gondolkodásra, az érzelmekre és a látványra egyaránt ható, a nézőket a térbe invitáló formák, vizuális keret, átélésre ösztönző megközelítés. A dokumentációs kiállítás – a hagyatékból válogatva – vázlatos betekintést nyújt az 1980-as Székely Vera-kiállítás s általában egy tárlat megrendezésének hétköznapjaiba, folyamatának láthatatlan aprómunkájába.

Képek: Jászi Galéria