A Sziget hat fesztiválnap alatt Budapestre hozza a világ mintegy hatvan országából érkező fellépőinek hosszú sorát. A zenei műfajok sokszínűsége mellett tánc, színház, cirkusz és egyéb művészeti ágak is helyet kapnak a programban. A kedvenc magyar előadók mellett külföldi sztárokat, izgalmas zenei és kulturális csemegéket, feltörekvő tehetségeket is láthatnak a Szabadság Szigetének 76 hektáros területén.

Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője. Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu
Lábas Viki a Margaret Island énekesnője. Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu

„Messze nem elhanyagolandó tény, hogy a Sziget a hazai zenei/kulturális szcéna legnagyobb szereplője, ahol évente több száz magyar fellépő teszi teljessé a programot, lehetőséget kapva arra is, hogy túl a saját közönségükön, a világ minden pontjáról érkező látogatók előtt is bemutatkozhassanak” – emelte ki Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Ezúttal nézzük tehát a magyar felhozatalt a Nagyszínpadra komponált egyedi koncertektől kezdve a további nagy helyszínek – mint a Colosseum, a Bolt Party Aréna, a Revolut Színpad – fellépőin át az idén új névvel jelentkező ibis × ALL presents The Buzz, a népszerű dropYard vagy a nettó hazai koncerteket sorakoztató helyszínig, a Petőfi Színpadig, nem kihagyva a Global Village vagy a Sziget Beach programjait, és nem megfeledkezve a nem zenei magyar performanszokról sem, amelyből lesz bőven – tánc, cirkusz és sétáló utcaszínház is.

A Nagyszínpad továbbra is azon hazai fellépőknek ad helyet, akik olyan egyedi koncertekkel készülnek a Szigetre, amelyek egyrészt az újdonság erejével hatnak a magyar közönségre, másrészt egy nagy dobbantót jelenthetnek a nemzetközi hírnév felé is. A sorban első itt Azahriah, aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet. A nemrég koncerttörténelmet író zenész most a Sziget Nagyszínpad akár 60–70 ezresre duzzadó közönségét igyekszik meghódítani egy speciális show-val, ami tartogat újdonságot a Puskás Aréna közönségének is.

Azahriah Sziget.jpg
Azahriah kiemelt műsorsávban lép fel a Sziget Nagyszínpadán

Rendhagyó programmal érkezik Beton.Hofi is a Szigetre, aki a világhírű Rajkó Zenekarral kollaborál majd a színpadon. A Sziget Nagyszínpadán ezúttal a teljes, 14 fős - hegedűművészeket, csellistát, nagybőgőst és cimbalmost is felvonultató - zenekar képviselteti magát a műsor egy részében, ahol a Beton.Hofi-dalok az ő hangszerelésükben szólalnak majd meg.

Az idén tízéves Margaret Island első Sziget-nagyszínpados fellépésére egy összművészeti produkcióval készül. A koncert során vendégeik lesznek a Szegedi Kortárs Balett nemzetközileg is nagy sikert arató táncosai.

Folytatva a nagy helyszínek sorát: a Revolut Színpadon lesz látható a Platon Karataev vagy az Analog Balaton, a Bolt Arénában lépnek fel – mások mellett – a Next Level partysorozat alapítói, Dublic és B’Andre, valamint a Be Massive brandet képviselő Metha is. A Colosseum pedig több mint húsz hazai fellépőnek ad helyet a különböző napokon és idősávokban.

A dropYard a Sziget hip-hop és rapszínpada, ahol a nagy nemzetközi merítés mellett szép számmal mutatkoznak be a műfaj hazai képviselői is a Cypher Town szervezésének köszönhetően. A teljesség igénye nélkül csak néhány név: itt lesz majd Pogány Induló és Ótvar Pestis, 6363, Sisi, Bongor vagy Lil Frakk.

The Buzz lett az Európa Színpad új neve, ami nem véletlen, hiszen a kezdetektől az volt a cél, hogy az itt fellépő zenekarok körül legyen egy kis buzz. A sorban pedig a hazaiak: Co Lee, Elefánt, Freakin' Disco, The Anahit, iamyank, Jazzbois. A Medence Csoport által kurált ArtGarden programkínálata pedig a hazai képzőművészeti szereplők sorát mutatja be.

A Sziget Beach az a helyszín, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik, itt a több mint harminc hazai közt fellép majd Barabás Lőrinc, Superflake, Zsüd, Naga & Beta és olyan DJ-csapatok, mint a Hulable, az Eclipse Bali, a Budapest Calling, a Syndanz, a Treehouse crew és a Sandbox.

A Global Village egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók különböző kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel a tradicionális zenétől az elektro-worldig, magyar részről – többek mellett – a Besh o rroM, a Bohemian Betyars, a Duckshell, a Romano Drom vagy a ZitheRandom közreműködésével. A programhelyszínen a Magyar Kör Egyesület táncházai várják az érdeklődőket.

648c700473d92ddf58bad952.jpg
Ivan & The Parazol

A Petőfi Színpadon a legnagyobb a magyar zenekarok sűrűsége, említsünk néhányat közülük is : Esti Kornél, Ivan & The Parazol, Abigél, Anna and the Barbies, Sziámi, a metál vonalon pedig a LAZARVS és a Devil’s Trade. Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage, a nemzetközi fellépők mellett természetesen hazaiakkal is, mint a Voice-yőztes Szakács Erika vagy a The Curious Kind.

A nem zenei programokban pedig szintén szemezhetünk a magyarok közül: a Színház és Tánc helyszínen ott lesz az AHA Kollektíva, Oberfrank Réka, Cserepes Gyula, Tózsa Mikolt és a Sleeping Beauty Project, a sétáló utcaszínházak közt a Brass On The Road és az Óriás Buborék Show, a Cirque du Sziget nagysátrába pedig visszatérnek a Baross Imre Artistaképző növendékei legújabb darabjukkal. Évek óta nagy siker a Szigeten a Karzat Színház utcaszínházi előadása, a Vándor Vurstli is, ahol ismét képviselteti magát a Magyar Zsonglőr Egyesület, és itt lép fel Nizsai Dániel bábművész is.

Természetesen a Magic Mirror programjában is helyet kaptak a hazai fellépők: mïus koncertje, a Triton bulija és a The Pamperers workshopjai mellett az idei év záróbuliját három progresszív hazai csapat együttműködése szolgáltatja. Szintén ezen a helyszínen tekinthetik meg a látogatók a Trojka Színházi Társulás előadását Gryllus Dorka rendezésében, Lakatos Márk főszereplésével, illetve a szombati napon a Sziget Comedy színpadán is két hazai fellépő nevetteti meg a közönséget Nagy Kitty és Said Dániel személyében.