fbpx

Számos kulturális fesztivál lesz Debrecenben augusztusban

A település polgármestere csütörtökön azt mondta, hogy Debrecen az ország legjelentősebb fesztiválvárosa lesz az utolsó nyári hónapban.

A rendezvényeket beharangozó sajtótájékoztatón Papp László, a város kormánypárti polgármestere kiemelte a bor- és jazznapokat (augusztus 5–8.), amelyeken 61 jazzformáció és 286 magyar muzsikus lép fel.

Augusztus második felében lesz a virágkarnevál (augusztus 12–22.) a Nagyerdőben, míg a város legújabb programsorozatának, a Debreceni Ünnepi Játékoknak (augusztus 12–20.) a belváros ad otthont. Az utóbbit 30 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága.

Papp László közölte: bízik abban, hogy a Debreceni Ünnepi Játékoknak „a világ térképére is sikerül felkerülnie” 2022-től. Pósán László, az Országgyűlési Kulturális Bizottságának fideszes elnöke közölte: az országban egyedül Debrecenben lesznek nagy nyári fesztiválok; a sorozat már júliusban megkezdődik a Campus Fesztivállal.

Vadász Dániel, a Co-Opera társulat alapítója közölte: a fesztivál a népzene, az operett, az opera és a magyar nóta köré épül. A Csíksomlyói passió augusztus 13-i és a Bánk bán augusztus 17-i bemutatója „igazi emelkedett és szentséges alkalom lesz”. A zenei producer azt reméli, hogy a régió mértékadó nyári zenei eseménysorozatává válik a Debreceni Ünnepi Játékok.

Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője elmondta: idén a nagyerdei parkban, az Egyetem téren, a szabadtéri színpadon, a vidámparkban várják a közönséget. A hagyományos karneváli felvonulást – a járványügyi helyzetnek megfelelően – nem tartják meg, viszont a virágkocsikat augusztus 20-án a nagyerdei körúton, majd 21-én és 22-én a Kossuth téren lehet ingyenesen megtekinteni – tette hozzá.

Bódor Edit szerint nagy érdeklődésre számíthat a X. Galiba gyermekfesztivál (augusztus 15–22.).

Nyitókép: Virágkarnevál Debrecenben. Fotó: Porcio Norbert. Forrás: az esemény Facebook-oldala

A rovat további cikkei