A színes programoknak köszönhetően betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába.

Az OrgonaPont koncertsorozatba Budapest és vidéki nagyvárosok mellett kistelepülések is bekapcsolódnak. Fellép többek között Somogyi-Tóth Dániel, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Sárosi Dániel, Kővári Péter, Balatoni Sándor. Hallhatjuk a Fischer Annie-ösztöndíjas Tóka Ágostont és Schallinger-Foidl Artúrt, s a tavalyi Orgonák éjszakája rekorderét, Mészáros Zsolt Mátét is. Sebestyén Márta népdal- és Miklósa Erika operaénekest is köszönthetik az érdeklődők.

Orgonák éjszakája a Deák téri evangélikus templomban 2019-ben

A sorozat különböző állomásain orgona-énekhang együttesével és érdekes hangszerpárosításokkal lehet találkozni, az orgona kürttel, fuvolával, oboával és hegedűvel is „randevúzik”. A tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott, idén augusztus 8-án sorra kerülő Orgonák éjszakáján újra megtelnek templomok, terek, különleges helyszínek a hangszerek királynőjének csodálatos hangjával.

A programok között lesz orgonakoncert, orgonás liturgia, előadás, kiállítás, hangszerbemutató, s igazi különlegességként szokatlan helyszíneken is hallható orgonazene. Vándor orgonák csendülnek fel várak udvarán, piacokon, fürdőkben és főtereken. Egy orgona a Balatonon vízre száll, egy másik dallamai napközben a Tihanyi Apátság előtt, este az apátságban, fényjáték kíséretében szólnak majd. A közönség Kaposváron egy új orgona bemutatkozásának lehet fültanúja.

A tavalyi rendezvény Pécsen

Pécsen a bazilikában sötétben tartanak jótékonysági koncertet látássérült művészek előadásában. Az est során Péterfay Ferenc orgonaművész és Bán Tamás klarinétművész játéka, továbbá a Kopa testvérek, Marcell és Dóra versei hallhatók.

Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor az Orgonák éjszakája minden programján „közös hangként” megszólal Beischer-Matyó Tamás Invocation című műve, erősítve azt a kapcsot, amely összefűzi a program résztvevőit. A mű magában hordozza az Orgonák éjszakájának üzenetét, amely a 2020. év kihívásai által létrejött összetartozást, hitet is jelképezi.

A Filharmónia fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért Az én orgonám címmel képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet általános és középiskolások részére.

Az OrgonaPont és az Orgonák éjszakája programjaira a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban, a www.jegymester.hu oldalon és a koncertek előtt a helyszíneken lehet jegyet váltani.

Az eseményről további információk a www.filharmonia.hu honlapon találhatók.

Nyitókép: Orgonák éjszakája tavaly Harkányban