Szántó Andrea és Brickner Szabolcs, valamint Schöck Atala áriaestjeivel folytatódnak a Magyar Állami Operaház közvetítései a hétvégén, december 16-án pedig jubileumi Beethoven-programmal várják a közönséget az Opera Facebook-oldalán.

Az Opera vezető énekeseinek áriaestjei mellett az Opera Zenekar és Énekkar művészeinek, továbbá a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek kamaraprodukcióit is közvetíti hétvégén estkénként 20 órától Facebook-oldalán a Magyar Állami Operaház.

December 16-án, Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója napján a német zeneszerző-géniusz előtti tisztelgésképp egyetlen operája, a Fidelio keresztmetszete hallgatható meg az OperaSzerda kereti között. Szántó Andrea és Brickner Szabolcs a MaszkaBál december 12-i, szombati műsorában a 19. századi francia, orosz és az olasz operairodalom műveiből válogatnak 3-3 áriát, de közösen is színpadra lépnek a Carmen egyik részletével. Az est művészeti vezetője Gábor Sylvie, műsorvezetője Gyüdi Melitta, az énekeseket zongorán Hidegkuti Pálma kíséri.

Schöck Atala a december 13-i, vasárnapi MaszkaBálon Purcelltől R. Straussig válogat két és fél évszázad operairodalmából. A műsor egyik vendégfellépője a 2018/19-es évad Kamaraénekese, Sáfár Orsolya, a pályakezdő művész kilétére pedig a közvetítés során derül fény. Az est művészeti vezetője Magyar Orsolya, műsorvezetője Ókovács Szilveszter, zongorán Jean Klára működik közre.

A hétvégi MaszkaBálokat megelőzően a Tercett-Trió-Trios pénteki műsorában december 11-én az Opera Kórus visszakanyarodik a német nyelvű dalköltészethez.

Robert Schumann Szopránra és tenorra írt 4 duett című ciklusát Hertelendy Rita és Csobolya József adja elő, míg Max Reger 5 duett című gyűjteményének három tétele Dörgő Inez és Máthé Evelin tolmácsolásában hallható. Az énekkari művészeket Andrássy-Neuenstein Krisztina kíséri zongorán.

Az Opera Zenekar műsorát ez alakalommal a bécsi klasszikus, illetve egy hozzájuk köthető zeneszerzőnek szenteli. Ludwig van Beethoven vonósokra írt c-moll triójának I. tétele Keskeny Ferenc (hegedű), Kondor Péter (brácsa) és Balázs István (cselló) előadásában csendül fel. Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr divertimentóját Biró Zsófia, Gjorgjevic Dóra (fuvola), Király Tibor, Könyves-Tóth Mihály, Dávida Tamás, Ács Ferenc, Kirsch Bence (trombita) és Maros Ádám (timpani) szólaltatja meg. Joseph Haydn kismartoni tanítványa, a zongoraművész-zongorakészítő-zeneszerző Ignaz Pleyel D-dúr fuvolanégyesét Rácz János (fuvola), Fahidi Patrícia (hegedű), Sörös Jenő (brácsa) és Pólus László (cselló) játékában hallhatja a közönség.

Az est műsorában ismét szerepel balett: Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című karácsonyi klasszikusából a Kínai tánc Gyöngyösi Réka, Bobvos Oliva, Gáldi Nóra, Varga Lilla Emese, Szélig Szonja, Somogyi Laura és Whitaker Chloé, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek előadásában látható. Az eset Aczél András rendezi, műsorvezetője Gyüdi Melitta.

December 16-án, szerdán Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából egyetlen operájának, a Fideliónak koncertszerű előadásával emlékeznek a zeneszerzőre.

A műben megjelenő szabadságvágyat, az elszakíthatatlan emberi kapcsolatokat a megtörhetetlen emberi erő képviseli, amelyet Beethoven a szinte elénekelhetetlen nehézségű és átütő erőt megkívánó énekszólamokkal ábrázol. A darab koncertszerű keresztmetszetét Gábor Sylvie állítja színpadra Rálik Szilvia (Leonora), Kovácsházi István (Florestan), Kálmán Péter (Pizzarro), Gábor Géza (Rocco), Sáfár Orsolya (Marzellina) előadásában. Zongorán közreműködik Bartal László, vezényel: Kocsár Balázs. Az est narrátora Mona Dániel.

Nyitókép: Szántó Andrea és Brickner Szabolcs, képek forrása: Opera