A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden elemében megújult, felújítottuk az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, technikai fejlesztés indult, sikeres felvételi időszak zajlott – mondta Szarka Gábor, az SZFE kancellárja szerdán sajtótájékoztatón.

A Zsigmond
Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben tartott eseményen bemutatták a színházi
képzések fejlesztésére közbeszerzési eljárás keretében bruttó 407 millió
forintból bővített hangosítási, fény- és színpadtechnikai eszközpark több
berendezését.

„A mostani technikai fejlesztésen túl egy további bruttó 135 millió forintos beszerzés van folyamatban, amelynek keretében további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, stúdiótechnikai berendezések kerülnek az SZFE-hez” – sorolta Szarka Gábor.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: évtizedes elmaradásokat pótló fejlesztések zajlanak, minden adott az átgondolt, módszeres építkezéshez a filmes-tévés, valamint a színházi területen. A színházi képzés a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlik, a vizsgaelőadások helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a filmes képzés helyszíne a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, vagyis a Duna Televízió egykori székháza.

Ősszel százharminc új diák kezdi meg a tanulást az SZFE-n, amelyen összesen 463 diák vesz részt a képzésekben. A legnépszerűbb a színészképzés, itt hússzoros túljelentkezés mellett tizennégy hallgatót vettek fel.

„Több hallgatót vettünk fel, mint a korábbiakban. A modellváltás előtti, régi SZFE-ről az események következtében huszonegy hallgató ment el, százas nagyságrendben passziválódtak a diákok, vagyis nem hagyták abba az iskolát, de a félévük nem aktív, felfüggesztették a képzést valamilyen okból. A ötvenből mintegy húsz főállású tanár mondott fel, de felvettünk hozzávetőlegesen harminc oktatót. Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés, ami kettővel több a korábbinál, kiegészülve a drámainstruktorral és a bábszínésszel” –mondta Szarka Gábor az MTI-nek nyilatkozva.

 „A tervezett új campushoz számítunk a kormány
támogatására. Ezzel egy régi álom valósulhat meg, együtt, egy helyszínen
színházi és filmes emberek tökéletes körülmények között taníthatják a szükséges
szakmai ismereteket” – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A
kuratóriumi elnök kitért arra, hogy szombaton valamennyi leendő elsős egy hétre
Debrecenbe utazik, ahol a helyi kulturális intézményekkel ismerkedik egy nyári
akadémia keretén belül. Arról is beszámolt, hogy szeptemberben mesterkurzust
tart az SZFE-n a világhírű orosz színházi alkotó, rendező, Anatolij Vasziljev.

A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array hangfal, 38 aktív hangfal, 17 professzionális digitális keverő, 220 ledes fényvető, 79 mikrofon, 110 színpadelem, 300 négyzetméter balettpadló, valamint ponthúzó berendezések, díszletmozgatók és fénytechnikai konzolok.

Nyitókép: Szarka Gábor. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd