Az év utolsó Bábel-estjének egyik szereplője az a Prima- és Makovecz-díjas Kiss Ferenc, akinek negyven évvel ezelőtt alapított Kolinda együttese világszínvonalú népzenei feldolgozásaival új műfajt teremtett Magyarországon, és bevezette az itthon addig még ismeretlen világzene fogalmát. Kiss Ferenc 1974-ben csatlakozott a Vízöntő együtteshez, akikkel több mint két évtizeden át muzsikált és járta a világot, majd 1992-ben életre hívta az első független magyar népzenei kiadót, az Etnofont, és nem sokkal később megszületett az Etnofon Zenei Társulás is.

 


20161207_babel_est_szarnyak_bognar_szilvia_600x442.png
Bognár Szilvia

Kiss Ferenc zeneszerzőként is markáns irányvonalat képviselt, a korszerű elektronika mellett fontos szerepet szán az akusztikus népi hangszereknek és a hagyományos díszítéstechnikáknak. Ezért sem meglepő, hogy ezúttal Bognár Szilvia lesz vendégük.

 

Különös véletlen, hogy az est során egy másik Kolinda-tag, Lantos Iván is megmutatja ?szárnyait?. Ő a hazai underground szcéna egyik legizgalmasabb szereplője, a Kistehén zenekar meghívására áll színpadra. Az együttes alapítója, Kollár-Klemencz László már visszajáró vendég a Müpában. Nemrég ugyanezen a színpadon mutatta be Rengeteg című szólólemezét, de a Rájátszás és a Budapest Bár állandó szereplőjeként is többször láthatta már a közönség a dalszerző szövegírót, aki végzettségét tekintve tájrendező, ám civil szakmája szerint hippológus, vagyis lovastanár. Emellett írt és rendezett már rövidfilmet, de egy kiváló novelláskötetnek is szerzője ? egyszóval igazi összművészeti figura.

 

A két ős-Kolindás, Lantos és Kiss találkozása pedig arra is remek alkalmat szolgáltat, hogy a ráadásban esetleg egy régi-Kolinda szám is elhangzik majd újragondolva.

 


20161207_babel_est_szarnyak_kistehen_600x265.png
Kistehén együttes

A zene mellett természetesen most sem maradhat el a mozgásművészet az est programjából. Ezúttal egy 2013-ban alakult újcirkusz formáció, a Grotesque Gymnastics értelmezi újra a fizikalitást. Téri Gáspár, illetve a rúdtánc és levegőakrobatika-oktató, kétszeres rúdtánc-világbajnok, Európa- és magyar bajnok Bardóczy Ilka a táncos, a cirkuszi és a fizikai színházas tapasztalataikat ötvözi sajátos, ironikus, szarkasztikus szemléletmódjukkal. Az irodalmat pedig a költő, író, drámaíró, tárcaíró Darvasi László képviseli majd, akinek a műfajok feletti munkásságát nemcsak köteteinek, de díjainak tucatjai is igazolják.

 

Az est moderátora Winkler Nóra lesz.

Bábel-est ? Szárnyak

2016. december 7. szerda 20:00?22:00
Fesztivál Színház

Közreműködők:

Etnofon Zenei Társulás

Kistehén együttes

Darvasi László költő, író

Grotesque Gymnastics, újcirkusz

Winkler Nóra, műsorvezető

Vendég: Bognár Szilvia, Lantos Iván

Alkotók:

- színpadra állítás: Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színházrendező szakos hallgatói (osztályvezető tanár: Ascher Tamás),
- sorozatszerkesztő: Marton László Távolodó