Az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakciója kezdeményezésére rendezett szemlének több magyar mozzanata is van – nyilatkozta Arkadiusz Golebiewski lengyel filmrendező, a rendezvénysorozat szervezője.

Az Örök tél szerda esti vetítését Zdzislaw Krasnodebski lengyel szociológus, európai parlamenti képviselő előadása vezeti be. Csütörtökön a lengyel–magyar barátság patrónusának tartott Waclaw Felczak történészprofesszorról, legendás második világháborús futárról szóló dokumentumfilmet is bemutatják Beata Netz rendezésében.

A koronavírus-járvány miatt online rendezett, az NNW honlapján, a Europe’s Memory film Festival – Festiwal NNW cím alatt angol fordításban is figyelemmel kísérhető az európai parlamenti filmszemle.

Csütörtökön pódiumbeszélgetést is tartanak a közép-európai nemzetek 20. századi tapasztalatainak hatásáról Európa jövőjére, ezen mások mellett Rosonczy-Kovács Mihály történész, elemző és Wojciech Roszkowski lengyel történészprofesszor vesz részt.

A fesztivált – amelynek Arkadiusz Golebiewski az igazgatója – több éve az észak-lengyelországi Gdyniában tartják, a gdyniai fesztivál társrendezvénye, és az utóbbi években több magyar alkotót is vendégül látott.

Szász Attila alkotása idén szeptemberben elnyerte a gdyniai fesztivál egyik fődíját.

„Az Európa emlékezete fesztiválon azokat a filmeket mutatjuk be, amelyek eddig a legnagyobb sikert aratták Gdyniában” – mondta el Golebiewski az európai parlamenti szemle kedd esti megnyitóján. – Azáltal, hogy a két 20. századi totalitarizmus ellen fellépő emberek sorsát nemcsak a lengyel alkotásokban, hanem a hasonló történelmi tapasztalattal rendelkező nemzetek művei révén is bemutatjuk, a résztvevők nemcsak a múltat, hanem Európa jövőjét is szemügyre vehetik” – jelentette ki a lengyel filmrendező.