A fellépő művészek nem új vendégek a zenekar és a pécsi közönség számára, számos közös produkcióban dolgoztak együtt. A fiatal pécsi zongoraművész, Boros Mihály, Balázs Júlia szoprán és Megyesi Zoltán tenor lép fel, utóbbi két énekművész most szavak nélkül.

„Végtelenül örülök, hogy újra itt vagyok Pécsett! Nagyon kíváncsian várom az első közös munkát az ismert zongoraművész Boros Misivel, a személyes találkozást a közönséggel! Hosszú idő után újra végre nem csak a kamerák várnak majd a hangversenyteremben. Izgatottan, teli energiával készülünk a koncertre” – nyilatkozta Varga Gilbert vezető karmester.

Kitért arra is, hogy az est zárásaként felcsendülő Carl Nielsen dán zeneszerző III. szimfóniája mennyire különleges zenei élményt kínál.

A mű 1910 és 1911 között született, magán hordozza a kor lenyomatát, izgalmas darab, amely rendkívüli sikert hozott szerzőjének, hamarosan Európa számos országában műsorra tűzték. A szimfónia több tekintetben is kitágítja a kereteket. Egyrészt igen nagy létszámú zenekart foglalkoztat, ami a járvány okozta színpadi visszafogottság után biztosan üdítő a pécsi zenekar számára, másrészt a második tételben egy szoprán és egy bariton énekest, akik szöveg nélkül, hangszerként használják a hangjukat, olyannyira, hogy a szerzői útmutatás szerint az énekszólamok helyettesíthetők egy további klarinéttal, illetve harsonával. Bár az énekhang alkalmazása a szimfóniában Beethoven óta nem idegen, arra viszont nehéz példát találni, hogy egy énekest szerepe teljes terjedelmében szöveg nélkül énekeltet egy szerző.

Az erdélyi születésű Balázs Júlia szoprán énekművész repertoárja főleg reneszánsz, barokk és 20. századi művekből áll, Megyesi Zoltán tenor operaénekes pedig a bariton szólam „szerepében” áll színpadra.

Ludwig van Beethoven B-dúr zongoraversenye sokak szerint nagyszerű lenyomata a szerző ifjúságának. Boros Mihály abba a korba lépett, hogy egy ilyen virtuóz, erőteljesen impulzív darabot – amely egyben csordultig van indulatos érzelmességgel – hitelesen megszólaltathat.

Boros Misi
Az est nyitánya pedig egy valódi – és igen közkedvelt – darab lesz.

Tudvalevő, hogy Gioachino Rossini 39 operájának megírása során előfordult, hogy egy nyitányt több operához is felhasznált. A Pannon Filharmonikusok koncertjének lendületes és színes kezdést ezen a koncerten A selyemlétra című operájának nyitánya ad. A virtuóz, jókedvű muzsika könnyedsége, dallamossága és humora mellett azonban technikailag is elképesztő kihívás elé állítja a muzsikusokat.

Nyitókép: Varga Gilbert. Fotók forrása: Pannon Filharmonikusok