fbpx

Száz év után először állítják ki Nagy-Britanniában Gainsborough A kékruhás fiú című festményét

Száz évvel azután, hogy Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba szállították, kiállítják a londoni Nemzeti Galériában Thomas Gainsborough A kékruhás fiú című világhírű festményét.

A portré köré épített, a Gainsborough’s Blue Boy címet viselő kiállítás kedden nyílik, napra pontosan száz évvel azután, hogy a közönség utoljára láthatta a festményt Londonban.

„Az 1770-ben készült kékruhás fiú nemcsak Gainsborough egyik leghíresebb képe, hanem szerintem a brit művészet egyik leghíresebb képe is egyben” – mondta Gabriele Finaldi, a galéria igazgatója.

A festmény 1922 telén három héten át volt látható a Nemzeti Galériában, majd útnak indult az Atlanti-óceánon át. Az alkotást ugyanis Henry E. Huntington műgyűjtő, vasútmágnás megvásárolta a westminsteri hercegtől.

Ez az első alkalom, hogy A kékruhás fiút kölcsönadja a kaliforniai Huntington Könyvtár, Művészeti Gyűjtemény és Botanikus Kert.

A tárlaton Gainsborough két másik festménye mellett Anthony van Dyck alkotásai is láthatóak, hogy így mutassák be Gainsborough-nak a flamand festő iránti rajongását.

Thomas Gainsborough (1727–1788) különösen a portré- és tájképfestészet területén alkotott jelentőset. Joshua Reynolds mellett a 18. század legjelentősebb angol festőjének számít.

Fotó: NurPhoto via AFP/Wiktor Szymanowicz

A rovat további cikkei