December 10-én ünnepli a Pécsi Balett a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettje 100. előadását a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

„A Pécsi Balett történetének legsikeresebb mesebalettje vitathatatlanul a Hófehérke és a hét törpe. Ez volt az első mesebalett-koreográfiám. Czebe Tündével és Uhrik Dórával közösen arra törekedtünk, hogy a koreográfiában megjelenjen a humor, az előadásban életre keljen a színház varázsa. Azt hiszem, akkor derült ki a társulat jelenleg is meghatározó tagjairól, hogy milyen komoly karakterábrázoló képességük van, jó a színészi vénájuk, sőt, beszélni is tudnak, ha kell. Nagyon jó hangulatú, legendásan vidám munkafolyamat volt… A gyerekek és az őket kísérő felnőttek visszajelzései alapján már akkor is éreztük, hogy sokáig műsoron fog maradni. Nagyon büszke vagyok rá, hogy így is lett. Őstörpéink közül időközben többen szülővé váltak és már a saját gyermekeiknek táncolnak. Megható ebbe belegondolni” – foglalta össze gondolatait Vincze Balázs Harangozó-díjas érdemes művész, az előadás egyik koreográfusa.

Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas érdemes művész dramaturg-rendező így fogalmazott: „Ez már a harmadik évad, hogy a Pécsi Nemzeti Színház műsorra tűzi mesebalettünket. A Hófehérke és a hét törpe története egy olyan mese, ami akárhány év elteltével is aktuális és érdekes a gyerekek számára. Örök és mindenkit foglalkoztató kérdések jelennek meg az előadásban, mint a barátság, egymás segítése, a félelem, a jó és a rossz küzdelme. Persze ettől még nem sikeres minden Hófehérke-előadás. A miénkből azonban olyan báj és szeretet árad, ami átjön, megérinti a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Az esztétikai hatás mellett az is feladatunk, hogy megérintsünk, üzenetet, gondolatot, érzéseket közöljünk. Nagyszerű, érzékeny alkotók találkoztak és hozták létre táncművészeinkkel együtt ezt a humorral átszőtt, derűs produkciót, amelyről mindenki gyermeki mosollyal, felüdülve távozik.”

A Pécsi Balett a Hófehérke és a hét törpe 2011. áprilisi bemutatóját követően nyolc éven át tartotta repertoáron a mesebalettet. A Pécsi Nemzeti Színházban ez lesz a 66. előadás. A produkció számos alkalommal szerepelt a Müpában, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, Pakson, Gödöllőn és Győrben, láthatta a Veszprémi Petőfi Színház, a Pesti Magyar Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház közönsége is.

A rekorderek Tuboly Szilárd, aki Szendeként és Szabó Márton, aki Hapciként 2011 óta mind a 100 előadáson felléptek. A legtöbbféle szerepet Varga Máté alakította: volt Morgó, Kuka, Medve, jelenleg pedig ő a Vadász.