unnamed2_600x448.png
Íjgyártó István

Idén százéves a magyar kultúrdiplomácia, ugyanis 1916-ban alapították meg az első külföldi magyar intézetet Isztambulban. Az ennek kapcsán tartott konferencián Szijjártó Péter beszédét Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár olvasta fel, ugyanis a külügyminiszter épp egy londoni konferencián tartózkodott. Üzenetében Szijjártó Péter kiemelte: három éve felel külön tárca a kulturális és tudománydiplomáciáért, ez alatt az idő alatt pedig hatalmas fejlődésen ment keresztül e terület. Kiemelte továbbá, hogy csak és kizárólag a kulturális kapcsolatok kiterjesztésével lehet megismertetni és lehetőség szerint megkedveltetni Magyarországot a külföldi országokkal. A magyar kultúrát hazánk egyik legkelendőbb exportcikkének nevezte utalva arra, mennyire népszerű a magyar kultúra az ázsiai országokban, illetve milyen érdeklődés övezte számos kelet-közép-európai országban az 1956-os forradalom évfordulója kapcsán készült megemlékezéssorozatot.


unnamed_600x407.png
Krucsainé Herter Anikó

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a külföldi magyar intézetek igazgatóinak nyári értekezletét az időkéréshez hasonlította, hiszen ez az időszak a lehető legalkalmasabb a helyzet értékelésére a jövőbeni tervek összegzésére. Kiemelte: rendkívül fontos a stabil kulturális háttér megteremtése, így az utánpótlás nevelése is. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt kapcsán elmondta: megalakult a tárcaközi bizottság, és a kormány tanácsadó testületként segíti a projekteket. Hozzátette: ?Szombathely és Eger már hivatalosan bejelentette, hogy pályázik, de tudomásunk van arról, hogy Győrben, Veszprémben, Gödöllőn, Tokajban és Debrecenben is folynak az előkészítő munkák?. Ezt követően hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartják a magyar kultúra közvetítését a kint dolgozó vagy tanuló honfitársaink számára is, hogy így őrizzék meg identitásukat. Ezen a téren a kinti magyar kulturális intézetek elsősorban anyanyelvi gyerekprogramok szervezésével, hétvégi iskolák működtetésével, kiállítóterek biztosításával, klubok, összejövetelek szervezésével, a nemzeti évfordulókról közös megemlékezéssel járulhatnának hozzá a kapcsolatok erősítéséhez a Nyugaton élő magyarokkal ? mondta el a helyettes államtitkár.

A V4 magyar elnökségből adódó kulturális lehetőségek kapcsán megemlítette: 2018. február 22-én a kulturális államtitkárság szakmai konferenciát rendez a Parlamentben a visegrádi országok képviselőinek részvételével. Beszédében kiemelte továbbá, hogy az idei év bővelkedett évfordulókban, melyek nemcsak Magyarországot, de a külföldi országokat is érintették, például a reformáció 500. évfordulója, valamint a Szent László- és az Arany János-emlékév. A jövő év kapcsán kiemelte a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 című programsorozatot, mely komoly lehetőséget ad a magyar intézeteknek közös európai programok, találkozók szervezésére.


unnamed3_600x400.png
Hammerstein Judit

A konferencia nyitóeseményét Hammerstein Judit, a külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár zárta. Beszédében kitért arra, hogy a magyarok többszörös, egyszerre nyugati és keleti kötődése óriási erőforrás az ország számára. Kiemelte: Magyarország rendkívül kiterjedt kulturális hálózattal rendelkezik, amelyet már csak tartalommal kell megtölteni. Megemlítette a Balassi Intézet legfontosabb projektjeit és azt, hogy jelenleg öt új kulturális és oktatási szakdiplomata készül elfoglalni állomáshelyét Madridban, Tel-Avivban, Kijevben, Bakuban és S?o Paulóban. Kiemelt projektként beszélt a New Yorkban megrendezett nagysikerű Modernity X Hungary Fesztiválról, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadról, a Csárdáskirálynő-turnéról, az 1956-os forradalom évfordulója kapcsán szervezett mintegy 500 programról, valamint a sanghaji művészeti fesztivál díszvendégségéről Ennek kapcsán ismertette, hogy a jövőben kiemelt szerepet szánnak az irodalomnak, azon belül is a műfordításnak, hiszen a fordítások által ismerhető meg leginkább egy idegen ország kultúrája. A támogatás kapcsán megjegyezte, hogy megalapították a 3500 eurós díjazással járó Balassi Műfordítói Nagydíjat, illetve hogy jövőre, 2018-ban Szlovéniában, 2019-ben pedig a pozsonyi könyvvásáron lesz díszvendég a magyar irodalom.

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond