Magyarország és a Kárpát-medence számos szegletéből csaknem 650 nevezés érkezett a biennálé online regisztrációs felületén keresztül.

Fotó: Reök

A háromtagú szakmai zsűri: Nátyi Róbert művészettörténész, vezető kurátor, Fürjesi Csaba festő-, grafikusművész és Henn László András festőművész döntése alapján végül 115 művész csaknem 130 műalkotása szerepelhet majd a jubileumi tárlaton.

A szabad beadásos rendszerben kiválasztott munkák mellett a közönség idén is láthatja majd a hazai festészet jeles, országosan elismert művészeinek legújabb műveit is. Közvetlenül a zsűri meghívásának eleget téve nyújtotta be alkotásait többek között Aknay János, Ázbej Kristóf, Fehér László, Kántor Ágnes, Kárpáti Tamás, Lenkey-Tóth Péter, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Papageorgiu Andrea, Sárkány Győző, Sejben Lajos, Sinkó István, Stefanovits Péter és Verebics Katalin.

Nátyi Róbert kifejtette, a legszigorúbb minőségi elvet szem előtt tartva zajlott a válogatás, ám igen erős az idei mezőny: az ezúttal be nem került alkotások között is számos remek művet, ígéretes tehetséget fedezett fel a zsűri, így feltétlenül számítanak minden jelentkező művész pályázatára a jövőben is. A művészettörténész szerint kifejezetten örömteli, hogy rengeteg fiatal alkotó nevezett, és pályázataik közül igen szép számban kerültek ki kiállításra méltó képek.

A jubileum alkalmából nagyszabású kiállítás várja a látogatókat május 25-től június végéig a Reök-palotában. A XX. Táblaképfestészeti Biennálén értékes kiállítási díjak átadását tervezi az összművészeti központ, a tárlat anyagát pedig reprezentatív, kétnyelvű katalógus mutatja majd be. 

A Táblaképfestészeti Biennálét 1983 óta szervezik meg Szegeden. A kiállítást immár kilencedik alkalommal rendezik a Reök-palotában éves váltásban a Szegedi Nyári Tárlattal.