Sok szálon futás, elmélyülés, szépérzék és míves kézművesség: a Mester és inas videósorozat friss epizódja a csipkeverést mutatja be.

Mintarajzok, jelölések, orsók, hajtások, fonalak, alapverések – ezek bűvöletében alkotnak maradandó értékeket a csipkekészítők. Bár megélhetést valószínűleg nem nyújt, sokan jelentkeznek a kétéves csipkekészítő szakmunkásképzésre. Nagy Vincéné Marika, a népművészet mestere, oktatóként büszke tanítványaira, szerinte csodákat tudnak létrehozni. Különleges ajándéknak tartja, hogy a Mester és inas program keretében egyetlen embernek tudja szentelni a figyelmét, átadva negyven év tapasztalatát.

„Engem a csipkék érdekességének, trükkösségének a megtalálása foglalkoztat. A régi, történelmi csipkék ragadnak meg igazán, amikről nem tudjuk, hogy ki készítette, hanem anyáról gyerekre öröklődtek. Aki csipkével foglalkozik, annak szebb a lelke, jobban rácsodálkozik a szépségre” – mondja a mester, aki videónkban a tatai Esterházy-kiskastélyban Likó Katalin inassal avat be minket a csipkekészítés rejtelmeibe, meditatív hangulatába.