fbpx

Szecessziós magyar körséta a határon túl 2.

A magyaros szecessziós építészet tárháza kifogyhatatlan. Az egyszerű lakóházaktól a középületekig, templomoktól városházáig a határon innen és túl is számos gyöngyszem bizonyítja építészeink kivételes tehetségét.

Városaink   fellendülése egybeesett a szecessziós építészet virágkorával, ezért is bukkanhatunk a monarchia egykori területén szinte bárhol egy-egy különleges gyöngyszemre. Folytatjuk múlt heti körsétánkat ismert és kevésbé ismert, határon túli szecessziós épületek nyomában.

Savoy, Kassa
Ma Hotel Slávia a neve
Fotó forrása: amikassa.sk

Kassa Főterén 1900-tól fogadta vendégeit a Savoy, majd Royal luxus kávéház, melyet Bauernebl Konstantin serfőző építtetett. Gyönyörű homlokzatán mozaikdíszek pompáznak, többek között nyúl és kakasfigura is szerepel – nem véletlenül – a kávéházon. A nyúl az ügyesség és ravaszság jelképe, míg a kakas a szorgalmat és a harciasságot testesíti meg. Az épület megrendelője Bauernebl saját tulajdonságait akarta hirdetni és megörökíteni. Slávia hotel néven működött évtizedekig, 2018-ban megújult, belső tereiben és külső homlokzatán is felújították a mozaikokat, virág- és növénymotívumai is újból kivirágoztak.

Szent Erzsébet templom, Rárósmúlyad (Szlovákia)
Rárósmúlyad Szent Erzsébet templom
Fotó forrása: grofjardanhazy.tumbir.com

A magyar határtól északra, mindössze 2 km-re található egy építészeti unikum, az első, teljes egészében vasbetonból készült templom. Ez a rárósmúlyadi Szent Erzsébet templom 1910-ből, melyet Medgyaszay István tervezett Gróf Kőrfy Rudolf hagyatékából. Medgyaszay elsősorban költséghatékonyság, másodsorban az építőanyag szállítási nehézségei miatt döntött a beton mellett. Az építészeti újítás miatt csak 10 év garanciát adott az épületre, szerencsére azóta is áll. A bájos szecessziós templom szakít a hagyományos keresztalaprajzzal,  nyolcszögletű kupoláján pedig nyolc angyal szobra vigyázza a környéket.

Úri Kaszinó, Beregszász

A beregszászi Úri Kaszinó vendége volt egykor Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső is. Az 1913-ben Besenszky Gyula munkácsi építész tervei nyomán épült egykori kaszinó a megye kulturális és társadalmi rendezvényeinek volt helyszíne. Homlokzatán gyönyörű szecessziós kerámia mozaikok láthatók. Elsősorban páva motívumokban gyönyörködhetünk, ezért is kapta a jelenleg az épületben működő étterem az Arany Páva nevet. 2005-ben leégett, de szerencsére azóta helyreállították a Vérke patak partján álló szecessziós gyöngyszemet.

Darvas-La Roche ház, Nagyvárad
Az egykori Rimanóczy utcai homlokzat romos állapotában is megőrizte eredeti elemeit
Fotó: Claudiu Szabo

A Vágó fivérek – Vágó József és László – tervezte, nagyváradi Darvas-La Roche ház 1910-ben készült el. Az építész testvérpárnak egészen unikális épületet köszönhetünk. Bár a bécsi szecesszió erősen hatott művészetükre, mégis egészen egyedi megjelenésű lakóház épült fel terveik alapján a Darvas család számára. Már az épület külső megjelenése is egészen egyedi. A tagolt homlokzaton találkozhatunk szegecselt műkőburkolattal, kerámiaszoborral, a pilléreken üveg- és eozindíszítéssel, festett üvegablakokkal.  

Az épület 2016 óta látogatható, idén augusztusban Románia első szecessziós múzeuma nyílik benne.

Kultúrpalota, Marosvásárhely
Fotó forrása: zilesinopti.ro

Magyaros szecessziós körsétánkból nem maradhatnak ki a Komor Marcell – Jakab Dezső építészpáros alkotásai, hiszen munkásságuk eredményeként több város köszönheti nekik emblematikus épületét. Egyik ilyen az 1913-ban épült Kultúrpalota Marosvásárhelyen, melyet a város kulturális felemelkedése céljából építettek. A kor legnevesebb művészei, iparművészei dolgoztak a palotán, Róth Miksa, Körösfői-Kriesch Aladár, Zsolnay Vilmos, hogy csak a legjobban csengő neveket említsük. Csodálatos összművészeti remekmű született, a legapróbb részletekig kidolgozva.

Zsinagóga, Szabadka
Fotó forrása: pannonrtv.com

Szecessziós válogatás nem jöhet létre szabadkai épület említése nélkül sem. A város neve szorosan összefonódott ezzel az építészeti stílussal és a neves építészpárossal, Komor Marcellel, Jakab Dezsővel. A szebbnél szebb épületek közül a zsinagógára esett ezúttal a választás, melynek teljes körű felújítása tavaly fejeződött be, így újból régi pompájában gyönyörködhetünk ebben a csodás alkotásban. A magyaros szecesszió virágmotívumai nyílnak az egész épületben, a kerítés, a homlokzat, a belső falak, lámpák, faragott padok, üvegablakok önmagukban is műalkotások.

Uránia mozi, Eszék
Fotó forrása: kepesujsag.com

Körsétánkat Eszéken zárjuk. A város szecessziós épületei egyetlen út mentén helyezkednek el, az Európa sugárúton. A tehetősebb polgárok egymással versenyezve építtettek lakóházakat, villákat az utcában, de Postapalota és szálloda is épült itt – természetesen mindegyik szecessziós stílusban. Az épületek nagy része Axman Viktor építész nevéhez fűződik. Egyik legmaradandóbb alkotása az eszéki Uránia mozi, melynek tervéért több nemzetközi elismerést is kapott.

Nyitókép: Marosvásárhely Kultúrpalota. Forrás: palatul-culturii.ro

A rovat további cikkei