fbpx

Széchenyi Zsigmond vadászati fotói a Capa Központban

Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílik kiállítás szeptember 27-én a budapesti Capa Központban. A fotótárlat a Vadászati és természeti világkiállítás részeként látható november 28-ig.

Széchenyi Zsigmond főként Afrikában járt expedíciókon, de Indiába és Alaszkába is eljutott. A magyarországi és európai képek mellett ezeknek a külföldi expedícióknak a képanyagából válogatták a tárlaton látható mintegy 200 fotót. Széchenyi Zsigmond az expedíciókat albumokban örökítette meg. A több ezer képet dátummal, a helyszín megadásával és történetekkel is kiegészítette. Több mint 1300 trófeából álló gyűjteménye a második világháborúban odaveszett, de a 3500-4000 kötetből álló, ritkaságokat is tartalmazó vadászati könyvgyűjteménye megmenekült, és a mai napig a Magyar Természettudományi Múzeum különgyűjteményeként kutatható.

A Monarchiában nemesként nevelkedett grófot 1951-ben kitelepítették Budapestről, és a Keszthelyi Helikon Könyvtárban lett állományon kívüli segéderő. A vadász-író-fényképész Széchenyi végül vadászati szaktudása és népszerű művei miatt költözhetett vissza a fővárosba az 1950-es évek végén.

Nyitókép: Széchenyi Zsigmond utazó író, vadász egy újságcikket vág ki az íróasztalánál otthonában (1959). Fotó: MTI/Bojár Sándor

A rovat további cikkei