fbpx

Szédülj bele a filmekbe!

A filmhét programjában összesen 24 alkotás szerepel, melyek közül három az országos premier előtt látható majd. A Puskin mozihoz idén három vidéki helyszín is csatlakozik: a szombathelyi Agora ? Savaria Filmszínházban, a szegedi Belvárosi moziban és a szolnoki TISZApART Moziban is lesz Vertigo Filmhét egyéni programmal és jegyárakkal.

a_jelenes_04
A jelenés

 

A budapesti V. Vertigo Filmhéten ezúttal is mindenki találhat számára kedves zsánert: angol dokumentumfilm, dán fekete komédia, francia romantikus vígjáték, magyar szatíra, norvég misztikus thriller, görög dráma, amerikai fekete vígjáték, magyar animációs mesefilm és számos fesztivál-kedvenc is szerepel az idei programban. Nyitófilmként július 25-én, szerda este 19 órakor A kíméletlen című angol-amerikai-francia dráma tekinthető meg egy alkalommal, hetekkel az országos premier előtt. A kíméletlen a bokszoló, Billy Moore igaz története, aki Thaiföld két legbrutálisabb börtönét élte túl muay thai harcosként részt véve börtönök közötti küzdelmekben. A zárófilm szintén premier előtti vetítés lesz: augusztus 1-jén, szerda este 20.30-tól A jelenést tekintheti meg a közönség. Xavier Giannoli francia sikerrendező filmjének főszerepében a Cannes-ban a legjobb színész díját elnyerő Vincent Lindon látható, a történet pedig egy 18 éves lányról szól, akinek megjelent Szűz Mária. A Vatikán kivizsgáltatja a jelenést, és leginkább arra kíváncsi, hogy nem csalás áll-e a háttérben.

a_kimeletlen_04
A kíméletlen

 

A 25-ei nyitónapon vetített A kíméletlen után előbb az Arany Pálma-díjas Ken Loach-rendezés, az Én, Daniel Blake, majd az Oscar-díjas dokumentumfilm, az Amy ? Az Amy Winehouse-sztori lesz látható. A napot a cannes-i díjazott görög dráma, az Egy szent szarvas meggyilkolása zárja. Utóbbi főszerepeiben az Oscar-díjas Nicole Kidman és Colin Farrell látható. A 27-ei napon a skandináv filmeké a terep: ezen a napon először a Vad Észak ? Mese az ezer tó országából című finn természetfilm, aztán a Kisvárosi gyilkosok című dán fekete vígjáték látható, végül a Thelma című norvég misztikus thriller tekinthető meg.

 

Másnap, július 28-án magyar napot tartanak a szervezők, és mindjárt négy vetítésen mutatják be a nemzeti film sokszínűségét: 14 órai kezdettel a Lengemesék című animációs filmmel kezdenek, délután pedig előbb az Aurora Borealis ? Északi fény című Mészáros Márta-film, majd Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című családdrámája kerül sorra. A napot a Lajkó ? Cigány az űrben című fekete komédia zárja. A július 29-ei napon a frankofón filmek szerelmeseit várják. A hétvégére tekintettel ismét négy előadás színesíti a programot: 14 órai kezdettel a Belle és Sebastien 3 ? Mindörökké barátok nyitja a francia filmek sorát, amelyet Omar Sy legújabb romantikus mozija, a Doktor Knock követ, 18.15-től premier előtt látható a Bűbájosok című új francia romkom, a napot pedig Francois Ozon cannes-i versenyfilmje, a Dupla szerető zárja.

thelma_10
Thelma

 

A július 30. az amerikai függetlenek napja. Az ígéret című történelmi dráma az örmény népirtásról szól világsztárok főszereplésével. Újra látható lesz a Holdfény című, három Oscar-díjas dráma, amely tavaly a legjobb film Oscar-díját érdemelte ki. Nagyvásznon lehet ismét megnézni a Wind River ? Gyilkos nyomon című, fantasztikusan izgalmas thrillert is. Másnap, július 31-én kelet-európai napot tartanak. A lengyel színeket Adrzej Wajda utolsó játékfilmje, az Emlékképek képviseli; Bulgáriából a többszörös díjnyertes Az óra lesz látható; végül a román cannes-i díjazott Kutyák zárja a napot. Az augusztus 1-jei zárónapot igazi ínyencségek teszik teljessé: ismét nagyvásznon lehet gyönyörködni Brie Larson Oscar-díjas alakításában A szoba című filmben; Margot Robbie Oscar-jelölt és Allison Janney Oscar-díjas alakítását megcsodálni az Én, Tonya című fekete vígjátékban; végül premier előtt lesz látható A jelenés című francia mozi, amelyben a korábbi cannes-i díjazott Vincent Lindon brillírozik ismét.

egy_szent_szarvas_meggyilkolasa4
Egy szent szarvas meggyilkolása

 

A Budapest Film Zrt.-vel közösen megrendezett Vertigo Filmhétnek kiemelt küldetése, hogy az európai és szerzői filmnek csináljon reklámot és meghozza a közönség kedvét a kontinens sokszínű és változatos filmkészítéséhez, ellensúlyozandó az amerikai tömegfilmek áradatát. Ennek érdekében a filmhét átnyújtja az európai filmkészítés kvintesszenciáját a legjobb fesztiválnyertes filmek és közönségsikerek formájában. A Vertigo Filmhét célja továbbá, hogy a nyári hőségben kedvet csináljon az artmoziba járáshoz és igényes artfilmek nézéséhez, valamint ösztönözze a közösségi filmfogyasztást.

 

A részletes program ITT található.

 

Fotó: puskinmozi.hu

A rovat további cikkei