Az ásatás során komoly, várostörténeti jelentőségű leleteket tártak fel a régészek: egy középkorból származó sáncárokra és egy hozzá tartozó, igen jó állapotban lévő fa cölöpsorra bukkantak. Rendkívül ritkaságnak számít, hogy ilyen épen megmaradt faanyagot tárjanak fel, ezért a pontosabb kormeghatározás és további információk kiderítése érdekében dendrokronológiai vizsgálatra (speciális kormeghatározási módszer) is küldenek egy mintasort.

A Palánk városrészt az 1879-es nagy árvíz után teljesen át- és beépítették, így nagyon ritkán nyílik arra lehetőség, hogy ásatásokat lehessen végezni a középkori városmag területén. A feltárás során az Árpád-kortól kezdve egészen a 20. századig terjedő időszakból találtak leletanyagot, különböző tárgyakat, épületmaradványokat. Így például gazdag kerámiaanyagot a török korból, aranyozott üvegpoharakat a 18. századból, egy teljesen épen megmaradt bajonettet és egy fa borítású réz távcsövet a 20. század elejéről. Utóbbiak már nem régészeti korú anyagok, azonban mindenképpen fontosnak tekinthetők néprajzi-várostörténeti szempontból.

Elásott hordó belülről (a 17–18. századból)

A régészeti feltárásért a Móra Ferenc Múzeum felelős, a munkálatokat pedig a KÉSZ-csoport végzi. A projektben a cégcsoport és tagvállalatai, a KÉSZ Építő Zrt. és a Provim Kft. vesz részt, illetve a Mahard, amely a földmunkákat és bontást igénylő munkafolyamatokat végzi. A restaurációs folyamatok 2021 tavaszán kezdődtek és előreláthatólag 2023 tavaszáig tartanak, a meglévő épületegyüttes teljes körű felújítása és átépítése zajlik a bim.GROUP tervei alapján.

„Fontos számunkra, hogy a meglévő értékek mellett újakat teremtsünk. Csodálatra méltó, ahogy a földmunkák során feltárul hazánk történelme. A projekttel példát szeretnénk mutatni, hogy a múlt értékeit szem előtt tartva a modern kor szellemének megfelelő alkotást tudunk létrehozni” – mondta Tápai Árpád, a KÉSZ-csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

„A restauráció során fontos, hogy ne csak egy általános műemlékvédelmi és felújítási projekt kerekedjen ki, hanem a hagyományos elemek megtartása mellett egy korszerű, 21. századi funkciókkal rendelkező, használható épületegyüttes születhessen újjá. Célunk, hogy ez belesimuljon Szeged városképébe, és megtartsuk az értékeket. Kiemelten fontos számunkra a beruházás, hiszen Szeged a KÉSZ-csoport egyik otthona, és felelősségünk a legmagasabb szinten, valamint kiváló szakértelemmel hozzájárulni a város infrastrukturális fejlődéséhez” – tette hozzá dr. Lovász Éva, a projekt jogi tanácsadója, a KÉSZ-csoport ügyvédje.