Rost Andrea több szálon is kapcsolódik Szegedhez. Toscát énekelt a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, vendégszerepelt a Szegedi Nemzeti Színházban, és részt vett előadóként az SZTE Zeneművészeti Kar – a mai Bartók Béla Művészeti Kar elődje – meghívására egy mesterkurzuson. Elmondása szerint már akkor érezte, hogy a közeljövőben szorosabb lesz a kapcsolata Szegeddel, az egyetemmel, és be fog kapcsolódni az oktatásba.

A művész a következő szemesztertől tanít az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának énektanszékén, melyet Temesi Mária professzor vezet. Rost Andreának komoly céljai vannak oktatóként. Mint mondta, a szegedi zeneművészeti karnak legendás a híre, a Berdál Valéria által lefektetett alapok, hagyományok rendkívül fontosak.

Az operaénekes tovább és messzebbre tervez, szeretné a szegedi énektanítást bekapcsolni a nemzetközi körforgásba. Oktatóként nem csupán a zenei és a zenetechnikai alapokra helyezné a hangsúlyt, hanem arra is, hogy az induláshoz olyan segítséget nyújtson az intézménynek, amely Szegeden és Magyarországon is túlmutat, és esélyt ad a leendő énekeseknek egy esetleges nemzetközi karrier megvalósításához.

Nyitókép: Rost Andrea. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd