A Szegedi Papucs Napját június 15-én hatodik alkalommal rendezik meg. A Szent-Györgyi Albert Agórában ünnepi műsorral és díjátadóval, konferenciával, kézműves foglalkozásokkal, családi programokkal várják az érdeklődőket.

Szegedi papucs (készítő: Sallay Tibor népi iparművész). Fotó: Iványi Aurél
Szegedi papucs (készítő: Sallay Tibor népi iparművész). Fotó: Iványi Aurél

A Szegedi Papucsért Alapítvány idén hatodik alkalommal rendezi meg a Szegedi Papucs Napját, hogy népszerűsítsék ezt a különleges lábbelit. A 14 órakor kezdődő program központi témája a papucshímzés. Ezen a napon adják át a papucsfejhímző és -tervező-pályázat díjait, amelyre több mint 117 pályamunka érkezett, valamint második alkalommal adják át A szegedi papucsért díjat.

Az ünnepi műsoron 150 néptáncos gyermek ropja majd, közreműködik az ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, az Árendás Táncegyüttes és a Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Csanád Táncegyüttes, a domaszéki Kiskaláris Néptáncegyüttes, a Kiszombori Néptánccsoport, valamint a helybeli Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes.

Idén először vesznek részt a programon a tápéi Gyékényből Szőtt Egyesület tagjai, akik bemutatják az érdeklődőknek, hogyan készült a gyékénypapucs, a vállalkozó kedvűek pedig maguk is kipróbálhatják a gyékényszövést. A Magyarországi Alkotóművészek Közép-és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága különleges játékkal készül a gyerekeknek: a szegedi papucshoz kapcsolódó mintaKINCStár egyszerre játék és alkotás a kicsiknek, továbbá itt mutatják be először a Játékgyűjtemény szegedi papuccsal című kiadványt. Fetter Ferencné hímző, népi iparművész, a népművészet mestere és okleveles papucshímző tanítványai papucshímző bemutatót tartanak, amelyhez aktívan is lehet kapcsolódni, a kisebbek papucsfejre tudnak motívumot tervezni, színezni, a nagyobbak és felnőttek pedig a hímzésbe is belekóstolhatnak.

A papucsvásáron magyarországi és vajdasági papucsos mesterektől a helyszínen vásárolni is lehet, és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre. A vásárt a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézműves termékek kínálata színesíti a szegedi FolkArt Népművészeti Bolt közreműködésével.

Az eseményhez kapcsolódó konferencián és kiállításon a papucshímzés csodálatos világát lehet még jobban megismerni. A szegedi papucshímzés motívumainak változásai, újragondolása címmel rendezett konferencián Attalai Zita iparművész, Vukov Veronika néprajzkutató és Balássy-Berezvai Szénia ruhatervező előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A Fókuszban a papucshímzés tárlaton Fetter Ferencné és Mészáros Tünde papucshímző tanítványainak munkái, a papucsfejhímző pályázat legszebb pályamunkái, Horváth-Kriska Hajnalka papucshímzés-mintájú ruhái, valamint válogatás látható majd a Szegedi Papucsért Alapítvány gyűjteményéből.

A rendezvényen a szegedi Elephant Studio által a szegedi papucsról, a papucsos mesterségről, a szegedi papucs divatjáról készített rövidfilmeket is meg lehet tekinteni.

Az esemény fővédnöke Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, az MMA akadémikusa, a Szegedi Papucs Jószolgálati Nagykövete.